У Європі обговорюють можливість прийняти Україну в НАТО за прикладом ФРН – The New York Times

У Європі обговорюють варіанти, як прийняти Україну в НАТО, пишуть ЗМІ
Фото: EPA

У деяких країнах Європи розглядають західнонімецьку модель прийняття в НАТО як приклад для України. Про це пише видання The New York Times 26 травня.

У міру наближення саміту НАТО, який відбудеться в липні, члени Альянсу обговорюють, що вони можуть запропонувати президенту України Володимирові Зеленському, який хоче отримати конкретніші гарантії вступу України в блок. У деяких країнах "набирає обертів" ідея вступу України за прикладом ФРН як спосіб гарантувати реальну безпеку України, навіть якщо вона не одразу поверне собі всю територію, ідеться в публікації.

Видання нагадує, що незважаючи на розкол Німеччини, ФРН стала членом НАТО у 1955 році, була під захистом Альянсу, не відмовляючись від свого зобов'язання щодо об'єднання країни, яке остаточно відбулося 1989 року.

Ситуація з Україною трохи відрізняється, оскільки на момент приєднання Західна Німеччина не була у стані війни зі східною частиною, пише The New York Times. Водночас обидві частини було визнано окремими державами, між якими був чіткий кордон.

За даними видання, були пропозиції зробити Україну "незручною перешкодою" для Росії, забезпечивши її сучасним західним озброєнням настільки, щоб вона, навіть не будучи членом НАТО, могла стримувати Москву. Таку ідею запропонували колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен і глава Офісу президента України Андрій Єрмак.

Ідея Расмуссена, яку зараз, за даними The New York Times, підтримує багато хто в НАТО, пропонує Ізраїль як модель. Проте в Ізраїлю є ядерна зброя, а в України її немає, окрім того, навіть двосторонні оборонні зобов'язання членів НАТО для України можуть у підсумку втягнути весь Альянс у війну, ідеться в публікації.

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що єдиною гарантією безпеки для України є членство в НАТО. Ще одна перевага, за її словами, полягає в тому, що введення України до складу НАТО буде набагато дешевшим, ніж її мілітаризація протягом наступних 50 років.

Однак поки перед самітом країни НАТО готують середньостроковий план військової допомоги Україні, включно з гарантованими постачаннями озброєнь і подальшою інтеграцією в НАТО, ідеться у статті.

Контекст:

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі окупації Криму Росією і збройного конфлікту на Донбасі. Курс на вступ до Альянсу зафіксовано в Конституції України.

У 2018 році НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, 2020-го Україні надали статус партнера розширених можливостей.

14 червня 2021 року в Брюсселі відбувся саміт НАТО, у підсумковому комюніке якого зазначали, що Альянс підтримує входження України в НАТО.

30 вересня 2022 року – після того, як президент країни-агресора Росії Володимир Путін оголосив про анексію окупованої території України, – президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна подає заявку в НАТО за прискореною процедурою.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг 30 листопада заявив, що попередньою умовою для початку переговорів про членство України в НАТО має стати її перемога, і в цьому їй допомагають члени Альянсу.

Зеленський вважає, що Україна "має отримати рішення щодо алгоритму приєднання до Альянсу". "Зрозуміло, що ми не можемо вступити в НАТО, поки триває війна. Але усунути безпекову невизначеність можна й треба зараз – це політичне рішення", – наголосив президент України 4 травня 2023 року.

На думку канцлера ФРН Олафа Шольца, Україна у "найближчому майбутньому" не стане членом НАТО.