У Кабміні визначилися, як перевіряти чиновників на знання української мови

У рішенні Кабміну вказано, що іспит буде складатися з двох частин
Фото: depositphotos.com

Кабінет Міністрів України 14 квітня визначився з порядком проведення іспитів на рівень знання української мови, який мають складати охочі обійняти посади в органах державної влади. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді України Василь Мокан у Telеgram за підсумками засідання Кабміну.

Ухвалена урядом постанова передбачає, що іспит на знання державної мови складається з письмової та усної частин. Його проводитимуть у формі анонімного тестування на комп'ютері.

Національна комісія зі стандартів державної мови затверджує методику та інструкції з проведення іспиту. Ця сама комісія видає сертифікат про рівень знання державної мови, пояснив Мокан.

Порядку проведення іспиту на знання української мови на урядовому порталі поки не публікували.

Контекст:

Голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська 24 лютого цього року під час публічного звіту про результати діяльності 2020 року говорила, що із 16 липня підтверджувати рівень знання державної мови буде приблизно 100–150 тисяч осіб. Центри для складання тестів на знання української мови, за словами Демської, будуть у кожному обласному центрі, а сертифікат на знання державної мови буде діяти безстроково.

Верховна Рада України 25 квітня 2019 року ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної, її підтримало 278 депутатів. Одна з вимог цього закону – це обов'язкове знання української мови всіма чиновниками й держслужбовцями. Він набув чинності з липні 2019-го, але окремі його положення, такі як іспити для чиновників, набудуть чинності пізніше.