У Києві презентували книжку "Білоруський Донбас", яку в Білорусі визнали екстремістською

"Білоруський Донбас" улітку вийде українською мовою, а згодом – англійською
Фото: Sergiy Tomilenko / Facebook

У Національній спілці журналістів України 8 квітня презентували книжку "Білоруський Донбас", яку наприкінці 2020 року надрукувало видавництво "Фоліо". Про це у Facebook написав голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Книжку видано накладом 1500 примірників. Директор видавництва Олександр Красовицький розповів, що активно купують і електронну версію "Білоруського Донбасу", її можна придбати за символічною ціною в одну гривню. Поки що книжку видано російською, влітку вийде наклад українською мовою, а згодом – англійською.

Томіленко зазначив, що автори книжки, журналісти білоруського телеканала "Белсат" Катерина Андрєєва та Ігор Ілляш досліджували участь білорусів у війні на сході України на боці бойовиків і урядових сил. Вони дійшли висновку, що влада Білорусі на чолі з Олександром Лукашенком, незважаючи на декларований нейтралітет, підтримувала бойовиків.

"Головна задача, яку ми ставили перед собою при написанні цієї книги, – це спростування міфів, пов’язаних з участю білоруських громадян у війні на Донбасі та роллю Лукашенка. Найголовніший із них – міф про рівновіддалений нейтралітет режиму Лукашенка. Ми цей міф спростовуємо у своїй книзі, ми доводимо, що режим Лукашенка залишався вірним союзником путінської Росії протягом усього конфлікту", – сказав Ілляш.

Він додав, що мав презентувати книгу зі своєю дружиною та співавторкою, але білоруський суд позбавив її волі за те, що вона виконувала свою журналістську роботу, вела стрім з акції протесту в Мінську.

Контекст:

Жовтневий районний суд Мінська наприкінці березня визнав книжку "Білоруський Донбас" екстремістською. Книжку було заборонено на території Білорусі.

18 лютого 2021 року Фрунзенський райсуд Мінська засудив до двох років позбавлення волі білоруських журналісток телеканала "Белсат" Андрєєву і Дар'ю Чульцову. Їх затримали 15 листопаді 2020 року, коли вони вели стрім із розгону протестувальників у Мінську.

Журналісток обвинуватили у кримінальній справі про організацію дій, що грубо порушують громадський порядок (ст. 342 Кримінального кодексу Білорусі). Слідство також стверджувало, що стрім журналісток став причиною зупинення 13 автобусних маршрутів, трьох тролейбусних і трьох трамвайних маршрутів і завдав підприємству "Мінськтранс" збитків у розмірі 11,5 тис. білоруських рублів (124 тис. грн).