У конкурсі на посади суддів Вищого антикорупційного суду України залишився 71 кандидат

Міжнародні експерти відсіяли 42 претендентів
Фото: antac.org.ua

28 січня Вища кваліфікаційна комісія суддів і міжнародні експерти завершили інтерв'ювання "сумнівних" кандидатів на посади в антикорупційному суді. Із 49 осіб цю стадію відсіву пройшло семеро.

Громадська рада міжнародних експертів (ГРМЕ) 28 січня провела заключне спільне засідання з Вищою кваліфікаційною комісією суддів (ВККС) щодо ветування претендентів на посади суддів Вищого антикорупційного суду України, повідомляє українське представництво Transprency International.

"ГРМЕ не пропустила далі ще двох кандидатів – суддю В'ячеслава Піковського та доцента Ірину Смазнову. Таким чином, ГРМЕ обговорила з ВККС 49 сумнівних кандидатів. Лише сімом претендентам вдалося пройти далі. Серед тих, хто покинув конкурс, – "судді Майдану", кандидати із сумнівними статками чи етичними порушеннями", – ідеться в повідомленні.

30 січня Вища кваліфікаційна комісія суддів починає етап співбесід за результатами вивчення досьє кандидатів.

Закон про створення Вищого антикорупційного суду в Україні ухвалили в червні 2018 року. Конкурс на 27 посад у новому суді і на 12 посад у його апеляційній палаті було оголошено 2 серпня.

Документи подало 342 юристи. До іспитів було допущено 270. Із них 113 осіб успішно склали іспит. Після інтерв'ю, які проводили міжнародні експерти, залишився 71 кандидат.

До складу Громадської ради міжнародних експертів входило шість колишніх суддів і прокурорів із Великобританії, Литви, Канади, Данії, Македонії.