У Кривому Розі розпочався другий тур виборів мера, фіксують перші порушення

Перший тур виборів у Кривому Розі провели 25 жовтня
Фото: depositphotos.com
У Кривому Розі Дніпропетровської області 6 грудня відкрили 294 виборчі дільниці. На деяких із них спостерігачі громадянської мережі "Опора" помітили сторонніх людей.

6 грудня у Кривому Розі Дніпропетровської області стартував другий тур виборів мера міста. О 8.00 відкрили 294 виборчі дільниці, повідомляє поліція міста у Facebook.

За місце мера сьогодні борються Дмитро Шевчик ("Слуга народу") і Костянтин Павлов ("Опозиційна платформа – За життя"), які 25 жовтня набрали 25,94% і 9,15% голосів відповідно.

У поліції зазначили, що в "день тиші" (5 грудня) їм не надходили скарги на порушення виборчого законодавства.

Водночас спостерігачі громадянської мережі "Опора" повідомляють, що в "день тиші" в місті помітили приховану агітацію. По всьому місту спостерігачі бачили плакати з текстом "6 грудня. Не обіцяю. Гарантую", "6 грудня. Віримо гарантіям" тощо. На плакатах не було вказано конкретного імені кандидата, проте загальна стилістика вказувала, що це були агітматеріали за Павлова. Іноді схожі білборди розміщували на відстані кількох метрів один від одного.

Фото: oporaua.org

Також зафіксували білборди зі стилістикою агітаційних матеріалів іншого кандидата Шевчика. "Місто потребує розвитку, добробуту та стабільності" – написано на зеленому тлі разом із гербом Кривого Рогу.

Фото: oporaua.org

Також в "Опорі" повідомили, що на деяких дільницях у Кривому Розі присутні сторонні особи. Зокрема, на виборчій дільниці №121706 є поліцейські. Дільницю розташовано у школі, де ще три інші дільниці, а приміщення розподілено так, що якщо поліцейські вийдуть за двері дільниці №121706, то опиняться вже у приміщенні для голосування іншої дільниці.

Окрім того, спостерігачі помітили представників екзитполу, які проводять опитування виборців безпосередньо у приміщенні виборчої дільниці №121551.

Ще на двох дільницях спостерігачі фіксують сторонніх осіб, яких складно ідентифікувати. На виборчій дільниці №121714 до членів виборчої дільниці підходять і спілкуються треті особи, які не мають безпосереднього стосунку до голосування. А дільницю №121538 відвідала людина, яка відрекомендувалася як представник Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

У проведеному 25 жовтня першому турі виборів мера Кривого Рогу 71-річний Юрій Вілкул набрав 46,27% голосів виборців, інформував "Перший міський телеканал". До другого туру вийшов також Шевчик, а Павлов посів третє місце і до другого туру не потрапив.

Однак 12 листопада стало відомо, що Вілкул утретє протягом півтора місяця звернувся по допомогу до медиків через проблеми із серцем, йому зробили операцію. Після цього Вілкул зняв свою кандидатуру із другого туру виборів.