У МЗС України назвали причини для відмови в безвізі

Безвіз для українців набуде чинності у ніч на 11 червня
Фото: ЕРА

Громадянинові України може бути відмовлено у в'їзді у країни Європейського союзу після набуття чинності безвізового режиму у разі загрози для суспільства, заборони в'їзду хоча б в одну із країн ЄС або за наявності доказів про участь у злочинній діяльності, повідомили в Міністерстві закордонних справ України.

У Міністерстві закордонних справ України повідомили, у яких випадках громадянинові України можуть відмовити у в'їзді у країни Європейського союзу після набуття чинності безвізового режиму. Про це йдеться на сторінці департаменту консульської служби МЗС України у Facebook.

У в'їзді може бути відмовлено, якщо громадянин України:

  • перебуває у списку осіб, що становлять загрозу супільному порядку, суспільному здоров'ю чи внутрішній безпеці;
  • перебуває у списку осіб, в'їзд яким заборонено хоча б в одну країну ЄС;
  • засуджений у будь-якій країні ЄС за злочини, які передбачають кримінальне покарання у вигляді позбавлення волі строком мінімум на один рік;
  • є об'єктом рішення про видворення із країни, яке ухвалюють, зокрема, у випадках нелегального перебування;
  • за наявності доказів участі у злочинній діяльності або доказів наявності умислу брати участь у такій діяльності;
  • не має всіх необхідних документів, що підтверджують мету поїздки.

17 травня 2017 року у Страсбурзі в будівлі Європейського парламенту було підписано рішення про надання Україні безвізового режиму із країнами Європейського союзу.

22 травня "Офіційний журнал" Євросоюзу опублікував рішення про безвізовий режим з Україною. Заступник глави Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв повідомив, що безвіз для українців набуде чинності у ніч на 11 червня.

Для безвізового виїзду за кордон знадобиться біометричний паспорт.

МЗС України заявило, що введення безвізу дасть змогу лібералізувати візовий режим майже із 30 країнами так званого білого шенгенського списку, серед яких є держави Європи, Північної і Південної Америки, Перської затоки та Азії.

26 травня президент України Петро Порошенко підписав указ про додаткові заходи щодо забезпечення права громадян на безвізові поїздки у ЄС.