У НАЗК висловилися за скасування е-декларування для активістів

Термін подання електронних декларацій завершився 31 березня
Скріншот: 112 Україна / YouTube

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Мангул висловив жаль, що Верховна Рада досі не скасувала необхідності електронного декларування для активістів.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) висловлюється за скасування електронного декларування для активістів громадських організацій, сказав голова відомства Олександр Мангул під час брифінгу у ніч на 1 квітня, повідомляє "Радіо Свобода".

Він висловив жаль, що Верховна Рада до 1 квітня не змогла скасувати цю норму.

"НАЗК у цьому питанні на боці громадських активістів щодо необхідності скасування надання декларацій тими громадянами, які займаються антикорупційними розслідуваннями", – заявив Мангул.

23 березня 2017 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект №6172, зобов'язавши членів громадських організацій із 2018 року подавати електронні декларації. 27 березня президент України Петро Порошенко підписав зміни до закону про е-декларації.

Термін подання електронних декларацій завершився 31 березня.

22 березня 2018 року Верховна Рада не включила до порядку денного законопроект №8120, який передбачав скасування набуття чинності норми про обов'язкове електронне декларування для активістів громадських організацій.

28 березня єврокомісар із питань політики сусідства Йоганнес Ган розкритикував Київ за те, що обов'язкового електронного декларування для активістів не скасували.

Порошенко закликав нардепів "почути аргументацію громадянського суспільства, наших партнерів, глави держави й ухвалити відповідальне рішення про скасування електронного декларування".

Депутати відмовилися від позачергового засідання парламенту, щоб розглянути це питання. Його збираються внести до порядку денного на 3 квітня.

29 березня посли країн "Великої сімки" (США, Канада, Великобританія, Німеччина, Франція, Італія і Японія) висловили стурбованість необхідністю подання електронних декларацій активістами громадських організацій в Україні.