У ПЦУ перейшло лише 42 парафії УПЦ – глава УПЦ МП Онуфрій

Онуфрій – Порошенку: Зробіть так, щоб це припинити. Упевнений, це у ваших силах
Фото: news.church.ua

Предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій заявив на зустрічі членів Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій із президентом України, що місцева влада скликає збори територіальних громад і влаштовує незаконні голосування щодо зміни підлеглості парафій.

Предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій заявив президенту України Петрові Порошенку, що в Україні прихильники автокефалії масово захоплюють храми УПЦ МП. Про це він сказав на сьогоднішній зустрічі членів Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій з главою держави, повідомляє сайт синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП.

"Хочу наголосити, що це не ми самі в себе захоплюємо храми, це не наші общини зрізають замки на своїх храмах, як заявляє дехто інколи в наших ЗМІ. Це приходять чужі для церкви люди, які не ходили в храм і не ходять", – підкреслив Онуфрій.

За словами предстоятеля, голови сільрад, міськрад, депутати скликають збори територіальних громад і влаштовують незаконні голосування щодо зміни підлеглості парафій, що, як зазначив митрополит, прямо суперечить закону України №2673, де йдеться, що це може робити тільки релігійна громада двома третинами голосів, а не територіальна.

"Це призводить до того, що силою захоплюють наші храми, виганяють наші общини на вулицю, наші громади змушені молитися в сільських хатах. Зокрема, у хатах служать наші общини на Волині: у селах – Нічогівка, Красноволя, Тельчі, Годомичі (це Маневицький район), у селах Жидичин, Клепачів, Берестяне, Кульчин (це Ківерцівський район), Берестечко, Піски, Звиняче, Скобелка (це Горохівський район). І це не всі дані лише по Волинській області. Таких випадків дуже багато в різних областях. Поліція часто не діє, просто пасивно спостерігає", – зазначив глава УПЦ МП.

Він також назвав неправдивою інформацію про перехід 450 парафій УПЦ МП у нещодавно створену Православну церкву України. За даними УПЦ, лише 42 парафії вирішили туди перейти, із них дев'ять перейшли без священика.

"Решта 55 так званих "добровільних переходів" характеризується зрізанням замків, побиттям віруючих", – додав митрополит.

За його словами, зареєстровано 137 випадків, коли територіальна громада проголосувала за перехід у нову церкву проти волі релігійної громади.

"Факти погроз, залякувань, тиску на священнослужителів УПЦ, дискримінація та інші порушення прав та свобод нашої церкви вже потрапили до уваги Управління верховного комісара ООН із прав людини та опубліковані у звіті", – сказав митрополит Онуфрій.

Він уважає, що все це негативно позначається на авторитеті влади і президента.

"Тому просив би вас, Петре Олексійовичу, дати вказівку місцевим чиновникам припинити штучне ініціювання зміни підлеглості", – закликав митрополит.

Онуфрій підкреслив, що УПЦ МП виступає за цілісну і єдину державу, за спокій, мир, взаєморозуміння і єдність народу.

"Ми завжди це відстоювали і декларували. Усе те, що я навів вище, лише шкодить державі. Зробіть так, щоб це припинити. Упевнений, це у ваших силах!" – резюмував митрополит Онуфрій.

15 грудня 2018 року в Софійському соборі в Києві відбувся об'єднавчий собор, завданням якого було створення помісної української православної церкви. На собор запросили всіх архієреїв Української православної церкви Київського патріархату, Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) та Української автокефальної православної церкви. УПЦ МП не підтримала собору, у ньому взяли участь лише двоє митрополитів УПЦ МП: митрополит Вінницький і Барський Симеон та митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

Під час собору предстоятелем єдиної Православної церкви України обрали митрополита Епіфанія.

5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію Православної церкви України, а 6 січня вручив його у Стамбулі предстоятелю православної церкви митрополиту Київському Епіфанію. 9 січня томос підписали всі члени Синоду Вселенського патріархату.

Православна церква України опублікувала інтерактивну карту переходу церковних парафій в об'єднану автокефальну церкву. На ній позначено, що станом на 22 березня до ПЦУ приєдналися 502 парафії.