У Раді Європи вважають "позитивним зрушенням" повне оновлення складу Верховного Суду України

Процедура призначення суддів нового Верховного Суду відбулася 11 листопада 2017 року
Фото: president.gov.ua

Прозорий конкурс на посади суддів Верховного Суду України продемонстрував, яких результатів можна досягти під час судової реформи за наявності політичної волі. Про це йдеться в доповіді генсека Ради Європи Турбйорна Ягланда.

Україна заслуговує позитивної оцінки за проведення Вищою кваліфікаційною комісією суддів (ВККС) прозорого конкурсу, підсумком якого стало тотальне оновлення складу Верховного Суду. Про це йдеться в доповіді генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда "Стан демократії, прав людини і верховенства права: роль інститутів і загрози інститутам 2018", опублікованій на сайті Ради.

"Після успішного завершення ретельної процедури добору кандидатів із високим рівнем професійної компетенції та особистої чесноти, що стало можливим завдяки внесенню у 2016 році змін до Конституції та інших нормативно-правових актів, у Верховний Суд України було призначено повністю новий склад... Ці позитивні зрушення є прикладом того, яких змін можна досягти, якщо для цього є необхідна політична воля", – зазначив Ягланд.

ВККС провела конкурс на посади суддів Верховного Суду із 7 листопада 2016 року до 27 липня 2017 року. Учасники конкурсу пройшли професійні і психологічні тести, перевірки Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції та Громадської ради доброчесності.

113 суддів нового Верховного Суду президент України Петро Порошенко призначив 11 листопада 2017 року.

15 грудня 2017 року новий Верховний Суд, створений у межах судової реформи, розпочав роботу.