У Раді зареєстровано проєкт постанови про визнання ХАМАС терористичною організацією

Акція на підтримку Ізраїлю перед посольством Росії в Києві 16 травня
Фото: EPA
У Верховній Раді України зареєстровано проєкт постанови про засудження діяльності радикальної ісламської організації ХАМАС і визнання її терористичною організацією. Про це повідомила народна депутатка від фракції "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк 20 травня у Facebook.

"Україна має визнати ХАМАС терористичною організацією. Такий проєкт постанови я зареєструвала в Раді", – написала нардепка.

Проєкт постанови №5530 "Про засудження діяльності радикальної ісламської організації ХАМАС і визнання її терористичною" зареєстрували 20 травня на сайті Верховної Ради, але тексту проєкту постанови поки не опубліковано.

Василевська-Смаглюк повідомила, що ініціативу вже підтримало 80 народних депутатів. Серед авторів проєкту вказано депутатів від фракцій "Слуга народу", "Опозиційної платформи – За життя", "Батьківщини" і депутатської групи "За майбутнє".

За її словами, цим кроком Україна приєднається до стратегічних партнерів – Євросоюзу, США, Канади, а також Великобританії та Японії, які давно визнали це радикальний рух терористичною організацією.

"Крім того, такими діями ми робимо крок назустріч Ізраїлю. І цей крок давно назрів. Не в останню чергу тому, що головною країною, яка не лише не визнає ХАМАС терористичною організацією, а й політично підтримує цей рух, є Російська Федерація, яка радо приймає ватажків ХАМАС у Москві і чий міністр закордонних справ називає їх "любими друзями", – написала вона.

Також Василевська-Смаглюк заявила, що Кремль використовує терористів ХАМАС для тиску на США, щоб вимагати поступок з інших питань – зокрема щодо визнання анексії Криму і урегулювання воєнного конфлікту на Донбасі на умовах Москви.

Контекст:

Проєкт зареєстровано на тлі палестино-ізраїльської кризи, яка загострилася протягом останніх півтора тижня.

Напруга між Ізраїлем і Палестиною наростала з квітня, коли ізраїльська поліція з міркувань безпеки заборонила мусульманам збиратися біля Дамаських (Шхемських) воріт старого міста Єрусалиму, де йде основний потік мусульман, що моляться, у напрямку до Храмової гори. У Палестині звинуватили ізраїльську поліцію у спробах "перешкодити святкувати Рамадан".

На початку травня криза загострилася через судове рішення про виселення кількох палестинських сімей із району Шейх Джаррах у Східному Єрусалимі. Протести переросли в сутички між палестинцями-протестувальниками та євреями. 9 травня ізраїльська поліція взяла штурмом мечеть Аль-Акса, священне місце для мусульман.

10 травня, у День Єрусалима, сталися заворушення у старому місті, зокрема на Храмовій горі, постраждали сотні людей.

Увечері 10 травня після того, як Ізраїль не виконав ультиматуму ХАМАС про відведення силовиків із Храмової гори, Ізраїль почали масовано обстрілювати з Гази. Відповідальність за обстріл узяло на себе військове крило ХАМАС.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху пообіцяв відповісти "великою силою" на ракетний обстріл.

За даними Армії оборони Ізраїлю, з 10 травня представники ХАМАС запустили в бік населених пунктів в Ізраїлі 4340 ракет. Більшість ракет перехопила система протиракетної оборони "Залізний купол". У відповідь Ізраїль атакував цілі в секторі Газа. Зокрема, Ізраїль відзвітував про руйнування багатокілометрової системи тунелів угруповання ХАМАС і вбивство військових лідерів руху.

NEWSru.co.il пише, що МОЗ Гази повідомляло про 220 жертв і понад 1500 поранених. В Ізраїлі загинуло 12 осіб, серед них троє іноземців, ще 120 осіб дістали поранення.

Увечері 20 травня Ізраїль і рух ХАМАС домовилися про взаємне припинення вогню, станом на ранок 21 травня домовленостей дотримуються, пише Times of Israel.