У Раді зареєстровано проєкт постанови, який передбачає відкликання Льовочкіна зі складу оборонного комітету

Нардеп заявляє, що добровільно відмовився від доступу до держтаємниці, але підтримує всі рішення комітету
Фото: Сергій Льовочкін / Twitter
У Верховній Раді України зареєстровано проєкт постанови №9022, якою пропонують відкликати зі складу парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони народного депутата із групи "Платформа за мир" Сергія Льовочкіна.

Ініціатори постанови – група народних депутатів із фракції "Слуга народу".

У проєкті пропонують внести зміни до постанови "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України ІХ скликання", додавши пункт "відкликати Льовочкіна Сергія Володимировича – народного депутата України, депутатська група "Платформа за життя та мир" із персонального складу комітету Верховної Ради України з національної безпеки, оборони та розвідки".

Причиною відкликання автори документа називають відсутність у нардепа допуску до державної таємниці під час воєнного стану. Ухвалення постанови забезпечить комітету ефективнішу роботу, вважають вони.

11 лютого заступниця голови комітету Мар'яна Безугла ("Слуга народу") в інтерв'ю "Українській правді" заявляла, що Льовочкіна планують виключити з оборонного комітету. У відповідь через пресслужбу він назвав "безглуздою" цю ініціативу.

"Народний депутат підтримує всі рішення комітету, які без виключення спрямовані на посилення обороноздатності України, і тому вважає ініціативу Мар'яни Безуглої безглуздою... Згідно із законодавством України, після обрання народним депутатом він прийняв рішення не бути носієм державної таємниці й не оформлювати відповідний допуск. Саме тому Сергій Льовочкін не бере участі в розгляді комітетом питань, пов'язаних із державною таємницею, або таких, що носять закритий характер", – відповіли УП у пресслужбі нардепа.

Контекст:

14 квітня 2022 року Рада національної безпеки і оборони України вирішила зупинити діяльність партії і фракції ОПЗЖ у Раді. Після цього в ОПЗЖ також заявили про зупинення своєї діяльності в Україні через те, що політсилу "будували як партію миру, але миру зараз немає".

21 квітня 2022 року депутати із фракції ОПЗЖ створили депутатську групу "Платформа за життя та мир". До неї увійшло 25 парламентаріїв, зокрема Льовочкін.

У листопаді 2022 року на сайті Офісу президента було зареєстровано петицію із проханням позбавити мандата нардепів, обраних від ОПЗЖ. 1 грудня президент доручив спікеру Ради розглянути варіанти вирішення цього питання.

Парламент уже позбавив деяких нардепів мандатів після поданих ними заяв або припинення їхнього громадянства, зокрема обраних від ОПЗЖ.