У Росії проти України працює 7 тис. "офісних" співробітників спецслужб – голова СБУ

Баканов: Іде комплексна робота на шкоду Україні
Фото: Служба безпеки України / Facebook
11 травня під час форуму "Україна 30. Безпека країни" голова Служби безпеки України Іван Баканов назвав Росію "державою-спецслужбою", яка працює проти України, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Сьогоднішня Росія по своїй суті є державою-спецслужбою, і будь-який напрям зовнішньої політики РФ – це не класична дипломатія, а ряд спеціальних операцій. Лише по Україні з території Росії працює близько 7 тис. співробітників, і це, хочу вам сказати, лише офісні співробітники. Вдумайтеся в цю цифру. 7 тис. осіб щодня приходять на роботу, аби займатися розвідувально-підривною діяльністю проти України", – сказав голова СБУ.

Він перерахував пріоритети російських спецслужб щодо України:

  • за всяку ціну перешкодити зміцненню нацбезпеки України, зокрема зриваючи міждержавні домовленості про підтримку України;
  • провокувати масові акції протесту і безлади;
  • розширювати старі та формувати нові агентурні мережі;
  • проводити інформаційні спецоперації, "бо сьогодні пропаганда стала надпотужною зброєю";
  • забезпечити ресурсами терористичні організації "ЛНР" і "ДНР" та підтримати збройний конфлікт.

"Серйозну увагу росіяни приділяють як точковим диверсіям і терактам, так і загальній дестабілізації ситуації в нашій країні. Для цього створюють та фінансують окремі проросійські бренди. Іде комплексна робота на шкоду Україні майже 24 години на добу", – заявив Баканов.

Контекст:

Росія та Україна фактично перебувають у стані війни із 2014 року  після того, як РФ окупувала Крим і розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого.

Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази. За даними ООН, за час конфлікту загинуло майже 13 тис. осіб.