У Росії вирішили скасувати перелік рішень щодо реабілітації жертв радянських репресій

Рішення про перегляд реабілітації іноземних бранців Росія передаватиме іншим державами
Фото: depositphotos.com

Генеральний прокурор країни-агресора РФ Ігор Краснов підготував проєкт наказу щодо перегляду рішень, які стосуються реабілітації жертв радянських репресій. Про це 9 вересня написало The Moscow Times.

Видання зазначило, що йдеться про жертв, які здавалися "зрадниками батьківщини" і "поплічниками нацистів". Утім, як саме визначатимуть ступінь провини репресованих, у документі не вказано.

У проєкті йдеться, що 20 червня в Концепцію державної політики з увічнення пам'яті жертв політичних репресій внесли зміни, які стосуються "недопущення реабілітації й виправдання осіб, винних у скоєнні тяжких і особливо тяжких злочинів, а також злочинів проти миру й людяності".

Москва викреслила з концепції перелік формулювань, зокрема згадку про масові репресії за радянських часів, переслідування за релігійною і "класово чужою" ознакою, штучно створений голод і мільйони в'язнів ГУЛАГ та депортовані народи, поінформували в The Moscow Times.

Рішення про перегляд реабілітації іноземних бранців Росія передаватиме через своє міністерство закордонних справ іншим державам, а ЗМІ будуть зобов'язані висвітлювати випадки скасування реабілітації, посилаючись на ч. 3 ст. 67 конституції РФ, яка гарантує "історичну правду". Як зазначило видання, цю статтю додали до конституції 2020 року під час внесення змін, які дали змогу нелегітимному російському президенту Володимирові Путіну "обнулити" свій президентський строк.