У Словаччині приблизно 50 тис. людей вийшло на мітинг із вимогою відставки глави поліції

Мітингувальники вимагали від влади Словаччини відчутних змін у країні
Фото: Pavol Szalai / Twitter

У низці міст Словаччини пройшли масові протести через убивство журналіста Яна Куцяка і його дівчини. Протестувальники вимагають кадрових перестановок у правоохоронних органах.

5 квітня у Словаччині пройшли масові акції протесту з вимогою провести належне розслідування вбивства журналіста Яна Куцяка, повідомляє Denník N.

За підрахунками видання, у Братиславі на мітинг вийшло приблизно 45 тис. людей, незважаючи на те, що організатори в останній момент оголосили про скасування акції. Протести проходили ще у 25 містах Словаччини, але були не такими масовими, як у столиці.

Головна вимога мітингувальників – відставка глави поліції Тібора Гашпара. Також вони вимагали як слід розслідувати вбивство журналіста і провести розслідування всіх фактів зловживань, про які писав Куцяк.

“Новий уряд не зробив нічого, щоб переконати мене, що він буде не таким самим, як старий“, – сказав один з учасників протесту 5 квітня.

Президент Словаччини Андрей Кіска підтримав протестувальників і заявив, що Гашпар має покинути посаду. “Єдине, що цікавить президента щодо Гашпара, – коли міністр внутрішніх справ відправить його у відставку“, – цитує Denník N представника словацького президента Романа Крпелана.

Крпелан також підкреслив, що поліція під керівництвом Гашпара не змогла захистити Яна Куцяка, незважаючи на те, що він повідомляв правоохоронцям про погрози.

Сам Гашпар заявив 6 квітня, що вважає вимогу про відставку політичною і не має наміру її виконувати.

26 лютого 2017 року 27-річного журналіста видання Aktualíty Яна Куцяка було застрелено у власному будинку. Також було вбито його дівчину. Куцяк розслідував шахрайство з грошима європейських фондів.

15 березня після масових акцій протесту у відставку подав прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо. Керівником перехідного кабінету став Петер Пеллегріні. До цього у відставку пішло кілька міністрів уряду Фіцо.