Учасники саміту G7 погодилися з аргументами Зеленського, який презентував формулу миру – Офіс президента

На саміт у Хіросімі Зеленський прибув 20 травня
Фото: president.gov.ua

Учасники саміту "Великої сімки", який відбувався в японській Хіросімі, погодилися з аргументами президента України Володимира Зеленського, який представив їм українську формулу миру. Про це 21 травня повідомив у Facebook заступник глави Офісу президента України Ігор Жовква.

"Уперше від початку повномасштабної російської агресії за столом із президентом України були всі лідери G7 та лідери найвпливовіших держав Глобального Півдня – Індії, Бразилії та Індонезії. Саме ця сесія G7 стала найголовнішою і найрезультативнішою для України. Партнери обговорили українську формулу миру, на якій має базуватися відновлення миру в Україні, та почули реакцію Глобального Півдня", – написав він.

Заступник глави ОП зазначив, що "українська сторона чітко пояснила, чому формула миру може бути лише українською – адже війна відбувається саме на українській землі і саме українці виборюють своє право на незалежність, територіальну цілісність, безпечне та успішне майбутнє".

"Партнери дослухалися до нас і погодилися з аргументами президента України", – наголосив Жовква.

Він перерахував ухвалені рішення:

  1. Усі держави мають дотримуватися принципів Статуту ООН, насамперед таких, як повага до суверенітету і територіальної цілісності.
  2. Конфлікти необхідно вирішувати виключно в мирний спосіб та на основі діалогу.
  3. Не допускати односторонніх спроб силою змінити статус-кво в будь-якій точці світу.
  4. Міжнародний порядок має ґрунтуватися на верховенстві права.

"Учасники сесії обговорили терміни проведення глобального саміту миру, а Україна заручилася підтримкою партнерів у допомозі над його підготовкою. Важливо, що Україна стала повноправним учасником сьогоднішнього діалогу про спільне протистояння викликам миру та стабільності, з якими стикається міжнародна спільнота", – пояснив Жовква.

До Хіросіми на саміт Зеленський прибув 20 травня.

Контекст:

Зеленський заявив 30 вересня 2022 року, що Україна хоче досягти домовленості з РФ, але з нинішнім президентом країни-агресора Володимиром Путіним це неможливо. "Він не знає, що таке гідність і чесність. Тому ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим президентом", – сказав він. Зеленський ввів у дію рішення РНБО, у якому офіційно констатують "неможливість проведення переговорів із Путіним".

10 листопада Зеленський сказав, що все ж таки не відкидає переговорів із РФ. Він наголосив, що, "крім ультиматумів, нічого не чув від чинного президента РФ", але "не зачинив дверей". Про умови, які входять в українську формулу миру, Зеленський говорив на засіданні Генасамблеї ООН 22 вересня та на саміті G20 15 листопада. Спочатку в ній було п'ять пунктів, пізніше стало 10.

22 лютого 2023 року Україна презентувала на засіданні Генасамблеї ООН проєкт резолюції "Про принципи Статуту ООН, що лежать в основі всеосяжного, справедливого та міцного миру в Україні". 23 лютого Генасамблея ООН ухвалила резолюцію.