Україна евакуювала з Лівану ще 179 людей, серед них – 134 українці

У межах трьох місій із Лівану евакуювали 234 особи, зокрема 189 громадян України, зазначили у МЗС
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine / Facebook

МЗС України і ГУР МО успішно евакуювали з Лівану 179 громадян, серед яких 134 – українці. Про це 2 жовтня повідомляють у Telegram зовнішньополітичного відомства України.

Зазначено, що чергову евакуацію громадян із Лівану провели напередодні, 1 жовтня.

Серед евакуйованих українців – 112 дорослих і 22 дитини. Окрім того, було евакуйовано 45 осіб – громадян Польщі, Чехії, Литви, Молдови, Бразилії та Лівану.

"Ця операція стала частиною ширших зусиль із повернення українських громадян через погіршення безпекової та економічної ситуації в регіоні. У рамках трьох евакуаційних місій із Лівану було евакуйовано 234 особи, зокрема 189 громадян України та 45 іноземців", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

27 вересня ЦАХАЛ під час авіаударів по центральному штабу "Хезболли" у столиці Лівану Бейруті ліквідував лідера терористичного угруповання Хасана Насраллу. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху пояснив, що віддав розпорядження про ліквідацію лідера "Хезболли", зокрема, заради повернення додому жителів півночі країни, яких евакуювали через обстріли з території Лівану.

Увечері 30 вересня армія Ізраїлю розпочала наземну операцію проти "Хезболли" в Лівані.

У ніч на 1 жовтня міністри оборони США й Ізраїлю Ллойд Остін і Йоав Галант провели переговори щодо заходження ЦАХАЛ у Ліван. Глава Пентагону заявив, що США підтримують "право Ізраїлю на самооборону". Операція передбачає "демонтаж інфраструктури нападу" вздовж кордону, щоб ліванська "Хезболла" не змогла здійснити напади на північні райони Ізраїлю за зразком 7 жовтня, повідомив Остін.

У МЗС України закликали Ізраїль і Ліван уникнути масштабної війни.