Україна і Словенія створюють спільну комісію з вивчення подій Першої світової війни

Президент України Петро Порошенко прийняв у Києві главу Словенії Борута Пахора
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко повідомив, що домовився з главою Словенії Борутом Пахором про відкриття пам'ятників словенцям і українцям, загиблим під час Першої світової війни на українських і словенських землях.

Президент України Петро Порошенко та глава Словенії Борут Пахор ініціювали створення спільної українсько-словенської комісії з вивчення подій Першої світової війни. Про це 11 травня повідомив Порошенко на спільній прес-конференції з Пахором у Києві, передає кореспондент "ГОРДОН".

Пахор уперше після переобрання президентом у листопаді 2017 року прибув до України.

"Комісію не просто запущено, тому що це важливий період історії, який принципово замовчували у СРСР і перші роки нашої незалежності. Сьогодні ми відновлюємо пам'ятники загиблим воїнам... зокрема 15 тис. словенцям, які під час Першої світової війни віддали свої життя на території України", – заявив він.

Президент додав, що на території Словенії також установлять пам'ятник загиблим українцям.

"23 травня у Львові пройде офіційна церемонія відкриття пам'ятника словенським воїнам, які загинули під час Першої світової війни", – підсумував він.

Перша світова війна тривала з липня 1914-го до листопада 1918 року. Бойові дії відбувалися між Четверним союзом (Німецька, Австро-Угорська, Османська імперії і Болгарське царство) й Антантою (Російська імперія, Французька республіка, Британська імперія).

За роки війни загинуло від 9 до 10 млн солдатів. Унаслідок війни Австро-Угорська імперія, у складі якої була Словенія, припинила своє існування.