Україна йде до того, що рано чи пізно всі громадяни країни подаватимуть декларації й звітуватимуть про свої доходи – нардеп від БПП Вінник

Вінник: Я не розумію, чому так складно показати свої доходи, майно та нерухомість
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Немає нічого страшного в тому, що активістам і громадським організаціям в Україні доведеться подати декларації про доходи, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" народний депутат від Блоку Петра Порошенка Іван Вінник.

Україна повинна самостійно вирішувати, чи зобов'язувати активістів та громадські організації подавати е-декларації, а не дотримуватися вказівок Заходу, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" народний депутат від Блоку Петра Порошенка Іван Вінник.

"Узагалі-то в нас самостійна держава: є український парламент, президент, Конституція, законодавство й армія, якій наші західні друзі протягом трьох років війни не допомагають. Німеччина навіть не продає верстати подвійного призначення, на яких можна стволи нарізати. Про що можна говорити? Нам жодного разу не продали жодної одиниці озброєння. Про те, щоб безкоштовно передати, я взагалі не кажу. Навіть не продали!" – зазначив Вінник.

За його словами, низка громадських організацій в Україні виконують функції держави, тому на них має бути поширена дія закону про протидію корупції.

"Зараз ціла низка громадських організацій, по суті, виконує функції держави. У нас є Вища рада правосуддя. При ній функціонує громадська рада, яка на 95% була сформована представниками "Реанімаційного пакету реформ". Ця рада має дуже широкі повноваження, зокрема, може накласти вето на будь-яке рішення. Тобто де-факто це функції держави. І відповідно, на них має поширюватися дія закону про протидію корупції. Їм просто потрібно подати декларацію, нічого страшного в цьому немає. Я не розумію, чому так складно показати свої доходи, майно й нерухомість. Тим більше, що дані стосовно нерухомості є у відкритих реєстрах", – підкреслив нардеп.

На його думку, в майбутньому декларувати доходи доведеться всім громадянам країни.

"По суті, громадські організації лобіюють ті чи інші речі. Це не заборонено. Така практика є в США, діє закон про лобізм. Тобто лобіювати певні інтереси можна, однак необхідно відзвітувати, хто це замовив і скільки за таку послугу заплатив. Ми запропонували зробити те саме. У цілому Україна йде до того, що рано чи пізно всі громадяни країни подаватимуть декларації й звітуватимуть про свої доходи. Гранти, що виділяються міжнародними донорами, даються не громадським організаціям, а народу України. І кожен громадянин має право знати, куди і наскільки ефективно витрачаються ці кошти", – резюмував Вінник.

27 березня президент України Петро Порошенко підписав ухвалений Верховною Радою закон "Про внесення змін до статті 3 закону України "Про запобігання корупції", який вводить обов'язкове електронне декларування для представників неурядових громадських організацій.

На зустрічі з громадськими активістами президент заявив, що законопроект необхідно підписати заради того, щоб виключити військових з переліку осіб, які зобов'язані декларувати доходи в електронному вигляді.

У посольстві США в Україні заявили, що через ухвалення закону можуть постраждати "члени громадянського суспільства".

Єврокомісар з питань європейської політики сусідства й розширення Йоганнес Хан також розкритикував внесені Радою зміни до закону.