Україна не причетна до підриву дочки Дугіна – Офіс президента

В ОП відкидають причетність до вбивства Дугіної
Фото: depositphotos.com
Україна не має стосунку до підриву в Московській області автомобіля, який належав російському пропагандисту Олександрові Дугіну, внаслідок чого загинула його дочка Дар'я. Про це радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк сказав 21 серпня в ефірі телемарафону, повідомило "Інтерфакс-Україна".

Ведучий зазначив, що у РФ уже намагаються звинуватити Україну у причетності до вибуху автомобіля і загибелі Дар'ї Дугіної.

"Україна до цього, безумовно, не має причетності. Ми не кримінальна держава, якою є РФ, і точно не терористична держава", – сказав Подоляк.

Він припустив, що росіяни "нагнітають", щоб легше було організувати у країні не приховану мобілізацію, а явну.

Він також заявив, що в Росії зараз змагаються різні політичні угруповання – "починають змії між собою гризтися".

"Одна іншу кусає за хвіст. І саме це ми зараз бачимо: різні політичні угруповання, у тому числі ультрарадикальні, до яких мав причетність Дугін, сьогодні починають битву. Росія починає внутрішньо розвалюватися, і ці угруповання хочуть отримати своє місце, щоб претендувати на якусь владу у РФ", – підсумував він.

Автомобіль, у якому була Дугіна, вибухнув 20 серпня у Підмосков'ї. Того дня Дугін із дочкою був на російському патріотичному фестивалі і, за словами деяких знайомих, мав виїхати тим самим автомобілем, але сів в іншу машину.

Після загибелі Дугіної російські пропагандисти, зокрема Максим Кононенко, Маргарита Симоньян, Тигран Кеосаян та інші вимагали удару по "центрах ухвалення рішень" у Києві.

Контекст:

Дугіна народилася 1992 року. Закінчила філософський факультет Московського державного університету імені М.В. Ломоносова. Працювала політичною оглядачкою організації "Международное евразийское движение", яку започаткував її батько. Вела Telegram-канал "Platonova | Z", у якому підтримувала російську агресію щодо України. Була співавторкою "Книги Z" про російське вторгнення. У липні Великобританія ввела проти неї санкції за поширення дезінформації про війну Росії проти України.

Дугіна називають ідеологом "русского мира". Газета The Washington Post написала, що цей "крайній правий російський інтелектуал" багато в чому допоміг сформувати думку президента РФ Володимира Путіна щодо Росії та України. В іншій публікації The Washington Post американський письменник і журналіст Девід фон Дреле назвав Дугіна "мозком Путіна". Він припустив, що публічні заяви Путіна, у яких він заперечує існування України й українців, багато в чому базуються на роботах Дугіна.

Філософ перебуває у списку осіб, які загрожують нацбезпеці України. Проти нього ввела санкції низка західних країн, зокрема США, Канада, Великобританія, Австралія, Нова Зеландія, Японія, Швейцарія, Великобританія та ЄС.