Україна отримала запит США на призначення нового посла і розпочала процедуру узгодження – Кулеба

МЗС уже запустило процедуру узгодження кандидатури посла, сказав Кулеба
Фото: ЕРА
Україні надійшов запит від Сполучених Штатів щодо призначення Бріджит Брінк амбасадоркою США в Україні.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив 2 лютого на брифінгу в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я можу підтвердити, що Україна отримала запит США на призначення пані Бріджит Брінк послом США в Україні, і МЗС уже запустило відповідну процедуру узгодження її кандидатури", – сказав глава МЗС.

Контекст:

Постійного посла Сполучених Штатів в Україні немає з травня 2019 року, коли на тлі скандалу з начебто тиском американського посольства на Генпрокуратуру України, тодішній президент США Дональд Трамп відкликав Марі Йованович.

Тимчасовою повіреною у справах США є Крістіна Квін. Заступник помічника держсекретаря США в бюро з європейських та євразійських справ Джордж Кент говорив у липні 2021 року, що Білий дім може оголосити кандидата на посаду посла США в Україні найближчими тижнями.

31 січня ЗМІ повідомляли, що Байден визначився з претендентом на посаду нового посла США в Україні – це Брінк, яка зараз є главою американської дипмісії у Словаччині. Джерела в оточенні президента України Володимира Зеленського заявляли, що кандидатуру Брінк поки що перевіряють, а 1 лютого американський канал CBS News повідомив, що Київ схвалив призначення Брінк.