Україна підтримала резолюцію ООН щодо Єрусалима, оскільки виступає за дотримання норм міжнародного права – Єльченко

Єльченко: Україна підтримує принцип співіснування двох незалежних держав – Ізраїлю й Палестини
Фото: UKR Mission to UN / Twitter

Статус Єрусалима має бути вирішений виключно шляхом переговорів відповідно до резолюцій Ради Безпеки ООН, заявив постійний представник України в організації Володимир Єльченко.

Україна підтримала резолюцію Ради Безпеки ООН про статус Єрусалима, заблоковану під час голосування делегацією США, оскільки "послідовно виступає за необхідність дотримання норм міжнародного права". Про це в коментарі "Укрінформу" заявив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко.

"Кінцевий статус Єрусалима має бути вирішений виключно шляхом переговорів відповідно до резолюцій Ради Безпеки... Для нас це є особливо принциповим у контексті протидії агресії Росії, яка зухвало нехтує принципами статуту ООН", – підкреслив дипломат.

За його словами, українська сторона також схвалила документ, оскільки він відкидає силове захоплення територій.

"Це положення має ключове значення для України в контексті тимчасової окупації Росією Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей", – пояснив Єльченко.

Постпред повідомив, що Україна підтримує принцип співіснування двох незалежних держав – Ізраїлю та Палестини.

"Для досягнення цієї мети ми щоразу підкреслюємо, що сторони мають відновити конструктивний мирний діалог без попередніх умов", – заявив Єльченко.

Він закликав "уникати насильства та виявляти стриманість".

18 грудня США наклали вето на резолюцію Радбезу ООН, яка відкидала односторонні дії Вашингтона щодо статусу Єрусалима. Документ подала делегація Єгипту. Ініціативу підтримали всі члени Радбезу ООН, окрім США.