Україна відмовилася від участі в засіданні Радбезу ООН під головуванням РФ – МЗС

РФ не має права виконувати функції голови в РБ ООН, вважають у МЗС
Фото: un.org

Україна відмовилася від участі в засіданні Ради Безпеки ООН під головуванням країни-агресора Росії, яке Москва скликала 25 липня для "засудження" військової допомоги Україні від союзників. Про це 25 липня ввечері повідомило українське Міністерство закордонних справ.

У МЗС підрахували, що це вже 16-те засідання Радбезу з вересня 2022 року, яке скликали окупанти через постачання силам оборони зброї для захисту від РФ. Найбільш абсурдною частиною російської пропаганди, на думку української дипломатії, є регулярне перекладання провини з агресора – Росії – на жертву.

"Ми засуджуємо нинішню спробу, яка ще більше підірве довіру до ради, тим паче, що Росія робить це з місця голови", – ідеться в заяві.

Росія не має права ні з правового, ні з морального погляду виконувати функції голови в РБ ООН, вважають у МЗС. Українська делегація не вважає за можливе брати участь у засіданнях Радбезу під головуванням РФ, за винятком випадків, коли потрібно довести до відома РБ термінову інформацію, як це було після нещодавнього російського удару по дитячій лікарні "Охматдит", зазначають у документі.