Україну засипає снігом, Росія відбивається від закликів звільнити Навального, Bellingcat випустив нове розслідування про ФСБ. Головне за день

Мокрий сніг, вітер і ожеледиця – в Україну прийшов циклон
Фото: depositphotos.com
"ГОРДОН" подає огляд подій середи, 27 січня.

У кількох регіонах України через погіршення погоди оголосили "червоний" рівень небезпеки

В Україну прийшов циклон – сьогодні й завтра в кількох областях України сильний вітер і до 40 см снігу. В Одеській та Миколаївській областях снігопад уже почався.

Керівникам навчальних закладів в Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Полтавській, Сумській, Черкаській та Чернігівській областях порадили підготуватися до ймовірного переходу на дистанційну форму навчання.

СБУ оприлюднила докази причетності ексзаступника голови спецслужби до замовного вбивства

Служба безпеки України розшукує колишнього першого заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного як підозрюваного, йому хочуть вручити клопотання про обрання запобіжного заходу. За даними спецслужби, він брав участь в організації замаху на начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова.

Раніше про "кримінальні розбірки між групами впливу" всередині спецслужби повідомляли ЗМІ.

Bellingcat, The Insider і Der Spiegel випустили нове розслідування про ФСБ

На підставі інформації про перельоти співробітників ФСБ розслідувачі дійшли висновку, що та сама група співробітників ФСБ, яка, за їхніми даними, організувала отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального, причетна до смерті щонайменше трьох осіб за період із 2014-го до 2019 року.

G7 і Євросоюз закликали звільнити Навального, МЗС РФ назвало це "антиросійським демаршем"

До країн і світових організацій, які закликають звільнити Навального з-під політично мотивованого арешту, відпустити його прибічників, затриманих на мітингах, і пояснити ситуацію з його отруєнням, долучилися "Велика сімка" і Євросоюз.

МЗС РФ назвало їхню спільну заяву "антиросійським демаршем" і порекомендувало "відмовитися від пересмикування фактів та інших методів ведення інформаційної війни, приділяти більше уваги розв'язанню нагальних проблем своїх громадян".

Тим часом у Росії у квартиру Навального і його дружини прийшли з обшуком, силовики почали ламати двері. З обшуками прийшли й до співробітників Фонду боротьби з корупцією та членів Лібертаріанської партії Росії. За попередньою інформацією, слідчі дії проводять у справі про порушення санітарно-епідеміологічних норм під час акцій протесту на підтримку Навального. Брата політика, Олега Навального, силовики після обшуку вивезли.

Про участь в акціях на підтримку Навального почали допитувати школярів.

У Кремлі заявили про серйозні розбіжності щодо Донбасу в Путіна та Байдена

Журналісти звернули увагу на те, що Кремль у повідомленні про розмову президентів РФ та США Володимира Путіна і Джо Байдена написав, що обговорювали питання "внутрішньоукраїнського врегулювання", а американська сторона повідомляла про підтримку суверенітету України в контексті загроз із боку Росії.

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков зазначив, що використання різних формулювань відображає позицію сторін, а різниця у викладі "свідчить про серйозні розбіжності щодо цього".

Путін виступив у Давосі – говорив про любов і єдність Росії з Європою

Президент РФ, виступаючи на Давоському форумі, повідомив, що у Європи та Росії спільна культура, і по суті, це "одна цивілізація". "Але любов неможлива, якщо її декларує одна сторона. Вона має бути взаємною", – заявив він. Російський лідер також зазначив, що ситуація у світі може розвиватися "некеровано і непередбачувано", що загрожує "боротьбою всіх проти всіх".

Процес обміну полоненими з угрупованнями "ДНР" і "ЛНР" заблоковано

Голова делегації України у тристоронній контактній групі Леонід Кравчук повідомив, що Україна з вересня просить представників бойовиків надати списки полонених на обмін, але ті під різними приводами блокують процес. Передання полонених українців, на яке очікували від бойовиків 20–21 січня, досі не відбулося.

Глава МЗС Угорщини запевнив, що в угорців Закарпаття немає сепаратистських намірів

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто відвідав із візитом Україну і на спільній пресконференції з главою українського МЗС Дмитром Кулебою заявив, що "звинувачення, пов'язані із сепаратизмом, не мають жодного сенсу". Він зазначив, що на знак добрих намірів своєї країни Угорщина продовжить реабілітацію українських військових і прийматиме дітей зі сходу України на відпочинок.

"Нафтогаз України" встановив ціну на газ на лютий

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" встановила в лютому ціну на газ у розмірі 6,86 грн за 1 м&³3; – це на 13 коп. нижче за закріплену урядом.

Кабмін же сьогодні доповнив свою постанову – максимальна ціна за 1 м&³3; на рівні 6,99 грн буде діяти і для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Окрім того, Кабмін підтримав виплату компенсацій громадянам, у яких установлено електроопалення.

УЄФА підтвердив проведення Євро 2020 у 12 містах

УЄФА має намір провести чемпіонат Європи з футболу 2020, перенесений на літо 2021 року, у 12 із самого початку запланованих містах. В організації розглядають чотири сценарії допуску вболівальників на матчі чемпіонату, остаточне рішення щодо цього питання ухвалять у квітні.