Українська армія має підготуватися до силового звільнення своїх територій – Аваков

Аваков: Армія повинна робити свою роботу
Фото: МВС України / Facebook
Позиція українських військових про те, що воєнного сценарію звільнення окупованих територій не розглядають, – "дивна". Про це 14 жовтня в колонці для "Української правди" заявив колишній міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

"Дивно чути від деяких армійських генералів, що Генштаб не розглядає військовий сценарій повернення окупованих територій Криму та Донбасу. Тезу про "повернення винятково дипломатичним шляхом", панове генерали, слід залишити дипломатам", – написав він.

За словами ексглави МВС, "армія зобов'язана робити свою роботу".

"Зокрема, і мати напрацьований сценарій звільнення захоплених агресором територій із використанням усіх сучасних форм озброєння та стратегій", – вважає Аваков.

Як приклад підготовки до деокупації політик навів "стратегію на рівні МВС", яку, за його словами, ухвалили 2018 року.

"На її основі були розроблені оперативні плани для кожного центрального органу виконавчої влади, проведені комплексні навчання з бойової взаємодії. Розвивалися програми із впровадження в роботу підрозділів найсучасніших технологій: від гібридних автомобілів підвищеної прохідності та кращих у світі гелікоптерів Аirbus – до передового озброєння для прикордонників і Нацгвардії. У процесі звільнення окупованих територій усі підрозділи МВС були готові чітко та ефективно виконати свою частину роботи", – пояснив Аваков.

Контекст:

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької й Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Переговори про врегулювання конфлікту ведуть у межах ТКГ (Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

Президент Володимир Зеленський і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, а до того – п'ятий президент Петро Порошенко неодноразово говорили, що Україна планує завершення війни і деокупацію Донбасу виключно в дипломатичний спосіб.

10 вересня 2021 року Зеленський заявив, що повномасштабна війна з Росією можлива – з ініціативи РФ.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов 11 вересня говорив, що Збройні сили України "можуть очистити територію Донецької та Луганської областей, повоювати за Крим", але, за його словами, Україна не може допустити смертей сотень тисяч людей, які будуть у цьому випадку.