Умєров обговорив з Остіном важливість передання Україні додаткових систем ППО і ракет для них

Умєров і Остін обговорили потреби України в додатковій артилерії і засобах ППО, зазначили в Пентагоні
Фото: EPA

Міністр оборони України Рустем Умєров повідомив у Facebook 29 березня, що провів "продуктивну" щотижневу телефонну розмову з главою Пентагону Ллойдом Остіном.

"Надав детальну інформацію про нещодавні російські ракетні обстріли українських міст. Наголосив на важливості забезпечення більшої кількості систем протиповітряної оборони і ракет для них", – написав український міністр.

Як зазначили в Пентагоні, Остін і Умєров також обговорили останні події на полі бою у війні країни-агресора РФ проти України, а також "руйнівний вплив безжальних російських ракетних обстрілів" на українські міста і критично важливу інфраструктуру.

Міністр Остін і міністр Умєров обговорили потреби України в додатковій артилерії, засобах ППО й інших можливостях, а також термінову потребу в додатковому бюджеті з національної безпеки, щоб Україна могла продовжувати боротьбу з російською агресією.

Контекст:

Протягом останніх тижнів російські окупанти активізували ракетні атаки по Україні, зокрема із застосуванням балістичного озброєння. Зокрема, загарбники завдавали ударів по Києву, Миколаєву, Одесі, Харкову та інших містах, здійснили кілька атак по енергосистемі України, останню на цей момент – 29 березня.

Із початку березня окупанти випустили по Україні 130 ракет, приблизно 320 Shahed і 900 керованих авіабомб, заявив 19 березня президент Володимир Зеленський. 24 березня він додав, що за тиждень окупанти випустили по Україні приблизно 190 ракет і майже 140 Shahed.

Наймасштабнішу у 2024 році атаку росіяни організували 22 березня. Сили оборони України знищили 92 повітряні цілі окупантів зі 151, зокрема 35 крилатих ракет, дві авіаційні ракети і 55 дронів Shahed.

Зеленський у публічних виступах та інтерв'ю послідовно закликає Захід посилити систему ППО України, зокрема, зенітними ракетними комплексами Patriot.