Уряд ФРН оцінив наступ у Курській області РФ

Влада вважає операцію на кордоні "обмеженою за часом"
Фото: bundesregierung.de

Уряд Німеччини з обережністю оцінює атаку у прикордонних районах Курської області Росії. Про це 12 серпня пише Tagesschau з посиланням на слова заступника прессекретаря уряду Вольфганга Бюгнера.

За його словами, операція "очевидно дуже секретна й без зворотного зв'язку". Поки все схоже на географічно обмежені дії, тому було б нерозумно давати публічні коментарі на цій підставі, вважає представник офіційного Берліна.

Бюхнер зазначив, що влада ФРН перебуває "в тісному діалозі з усіма партнерами, включно з урядом у Києві".

На запитання, чи використовує Україна в операції зброю, яку передала Німеччина, представник міністерства оборони відповів, що Україна дала гарантії, що зброю використовуватимуть відповідно до міжнародного права.

Глава оборонного комітету німецького парламенту з питань оборони Маркус Фабер 11 серпня писав в Х, що бойові дії на території Курської області РФ призводять до того, що окупанти слабшають на східному фронті в Україні.

"Наступ України на війська вторгнення під Курськом іде краще, ніж очікували. Це змушує агресора відвести великі сили з фронту на сході. Це створює там послаблення. Це привід поговорити про додаткові Leopard 2", – заявив він.

Контекст:

6 серпня у РФ заявили про нібито спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої. Українське військово-політичне керівництво не коментувало цих подій. Докладніше про операцію читайте в матеріалі "ГОРДОН".

8 серпня секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки нардеп від "Голосу" Роман Костенко заявив, що операція сил оборони України в Курській області РФ добре спланована і стала несподіваною для окупантів. Американський Інститут вивчення війни поінформував, що українські сили просунулися вглиб до 35 км у Курській області.

Того самого дня президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія принесла війну в Україну й "повинна відчувати, що нею зроблено". 10 серпня Зеленський повідомив про доповідь головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського щодо "витискання війни на територію агресора", висловивши подяку військовим, "які це забезпечують".

ЗМІ писали, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

З 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.