Уряд ФРН відреагував на публікацію звіту Організації із заборони хімічної зброї про отруєння Навального

Уряд Німеччини вимагає від Росії пояснень обставин отруєння Навального
Фото: EPA

Висновки Організації із заборони хімічної зброї про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального нервово-паралітичною речовиною із групи "Новачок" узгоджуються з результатами, які вже одержали у спеціалізованих лабораторіях Німеччини, Швеції та Франції. Про це заявили в уряді Німеччини.

Російського опозиційного політика Олексія Навального отруїли маловідомою нервово-паралітичною речовиною, якої ще не внесено в офіційний список Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ). Про це заявили у пресслужбі федерального уряду Німеччини.

В ОЗХЗ підтвердили отруєння Навального бойовою отрутою із групи "Новачок", таких саме висновків раніше дійшли лабораторії в Німеччині, Швеції та Франції, ідеться в повідомленні.

"Оцінка ризиків поширення відіграє важливу роль у запланованому передаванні або публікації інформації, а також у питанні офіційного внесення у список. Інформація про небезпечну речовину не має потрапити в чужі руки", – зазначено в релізі.

Уряд Німеччини вимагає пояснень від Росії. Найближчими днями ОЗХЗ і країни Євросоюзу вироблять план подальших дій.

"Будь-яке застосування хімічної зброї – це серйозний процес і не може залишатися без наслідків", – підкреслили в уряді Німеччини.

20 серпня літак, яким Навальний летів із Томська в Москву, екстрено сів в Омську через погіршення стану політика. Навальний перебував у токсикореанімації лікарні швидкої медичної допомоги №1 в Омську без свідомості. Уранці 22 серпня його літаком доправили до берлінської клініки "Шаріте".

2 вересня німецький уряд повідомив, що в організмі Навального виявили сліди речовини, схожої за складом на "Новачок". Біологічний матеріал, який взяли у політика, досліджувала спеціальна лабораторія збройних сил Німеччини. Факт отруєння Навального речовиною із групи "Новачок" підтвердили також лабораторії у Франції та Швеції.

У міністерстві закордонних справ РФ сказали, що заяви Берліна про отруєння Навального не підкріплені фактами. Голова Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін стверджує, що на момент вильоту до Німеччини слідів отрути в організмі політика не було.

Навальний був у комі 18 днів. Лікарі "Шаріте" повідомили 7 вересня про виведення Навального з медичної коми і від'єднання від апарата штучної вентиляції легенів. 14 вересня німецькі лікарі поінформували, що політик почувається краще й уже зводиться на ноги. 22 вересня Навального виписали із клініки, він проходить реабілітацію.

Глава МЗС Німеччини Гайко Маас заявив, що Євросоюз введе санкції проти Росії в тому разі, якщо висновки німецької, шведської та французької лабораторій про отруєння Навального речовиною із групи "Новачок" підтвердять експерти Організації із заборони хімічної зброї.