В Інтернет-асоціації України заявили, що провайдери не зможуть заблокувати сайти, що потрапили до санкційного списку

В Інтернет-асоціації України вважають блокування сайтів неефективним
Фото: inau.ua

Блокування сайтів, що потрапили до санкційного списку, призведе до того, що його легко обійдуть досвідчені фахівці, пояснив голова Інтернет-асоціації України Олександр Федієнко.

Інтернет-провайдери України технічно не готові блокувати сайти, які потрапили до нового санкційного списку, затвердженого указом президента Петра Порошенка. Про це "Українським новинам" заявив голова Інтернет-асоціації України (ІнАУ) Олександр Федієнко.

"Блокування інформації провайдером неможливе", – сказав він.

Федієнко зазначив, що такі рішення не можна втілити на 100%.

На його думку, системи блокування інформації в інтернеті неефективні, тому що їх легко обійдуть просунуті зловмисники, а у простих громадян виникнуть складності.

"Але якщо такий механізм будуть упроваджувати в нашій країні, то потрібно блокувати лише за рішенням суду. Тому що інші механізми просто не можна назвати цивілізованими", – сказав голова ІнАУ.

Він навів приклад Китаю, де на блокування "було витрачено мільярди доларів" і при цьому не досягли задуманого ефекту.

"У нашій країні існує великий ризик, коли можуть зобов'язати операторів і провайдерів купувати дуже дороге обладнання (причому це може бути якась одна компанія, афільована з будь-якою зацікавленою особою). Водночас навіть покупка такого устатковання не гарантує 100% захисту від доступу до небажаної інформації, і в підсумку стане банальним викиданням грошей на вітер", – уважає Федієнко.

Сьогодні Порошенко своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року про фізичних та юридичних осіб, проти яких уводять антиросійські санкції на строк від одного до трьох років. В оновлених санкційних списках  468 юридичних осіб та 1228 фізичних осіб.

Уперше Київ запровадив санкції проти 105 компаній і 388 громадян, причетних до російської агресії, у 2015 році – за рік після того, як аналогічні заходи застосували США та ЄС. 17 жовтня 2016 року президент України продовжив попередні (з переліку виключили 41 фізичну особу й одну компанію) і затвердив додаткові санкції проти 335 фізичних і 167 юридичних осіб.

Згідно із законом "Про санкції", рішення про їх застосування ухвалює РНБО України та вводить у дію президент своїм указом.