"У найкращих ментівських традиціях". Саакашвілі заявив, що до наметового містечка під Радою активістам підкинули навчальні гранати. Відео

Саакашвілі: На стороні олігархату сьогодні гроші і сила, але ми сильніші
Фото: ЕРА
Екс-президент Грузії, лідер партії "Рух нових сил" Михайло Саакашвілі заявив у відеозверненні, опублікованому у Facebook 3 березня, що до наметового містечка під Верховною Радою в Києві правоохоронці підкинули навчальні гранати. "Як завжди, вони брешуть і обманюють. Підкинули, у найкращих ментівських традиціях, навчальні гранати. Говорять про якесь скупчення зброї, коли увесь цей час не було жодних серйозних інцидентів у цьому таборі", – сказав Саакашвілі. Він також спростував заяву генерального прокурора України Юрія Луценка про те, що наметове містечко фінансував бізнесмен-утікач Сергій Курченко. "На боці олігархату сьогодні гроші і сила, мас-медіа... але ми сильніші", – повідомив екс-президент Грузії. За його словами, "немає жодного шансу", що президент України Петро Порошенко або члени парламентської коаліції виграють на виборах 2019 року. "Вони будуть фальсифікувати, і ми маємо бути готові до цього. Ми маємо використовувати всі мирні способи впливу на владу, змусити її повернути все вкрадене і не дати уникнути покарання", – додав політик.

Саакашвілі також повідомив, що "Рух нових сил" вийшов зі складу учасників наметового містечка під Верховною Радою деякий час тому, проте політсила повністю підтримує вимоги активістів.

Уранці 3 березня 2018 року біля наметового містечка під Верховною Радою в Києві відбулися сутички між поліцією і протестувальниками. Радник глави МВС України Зорян Шкіряк повідомив, що правоохоронці затримали понад 100 мітингувальників. У сутичках постраждало четверо правоохоронців. У русі "Визволення" поінформували, що 3 березня було госпіталізовано 11 активістів.

У поліції заявили, що під час слідчих дій біля Верховної Ради вилучили дев'ять гранат РГД-5, "коктейлі Молотова" і п'ять димових мін.

У поліції Києва наголосили, що силовики діяли за рішенням суду у межах кримінальних проваджень про спробу штурму Жовтневого палацу 17 грудня 2017 року та за фактом сутичок активістів із поліцейськими 27 лютого 2018 року.

Намети біля будівлі Верховної Ради встановили ще в жовтні 2017 року, коли кілька політичних партій і громадських рухів розпочали всеукраїнську акцію на підтримку масштабної політичної реформи. Вони вимагали ухвалити закони про обмеження депутатської недоторканності, антикорупційний суд і нові виборчі правила.