В Офісі президента заявили, що зараз не час для ратифікації Римського статуту

В ОП пояснили, чому потрібно почекати з ратифікацією Римського статуту
Фото: Офіс Президента України / Facebook

Розглядати ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду в Україні потрібно вже після перемоги у війні проти Росії. Таку думку висловив заступник глави Офісу президента Андрій Смирнов у кулуарах міжнародної конференції "Міжнародний трибунал за злочин агресії проти України" 21 серпня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Смирнов зазначив, що не порушував би зараз питання ратифікації Римського статуту, і пояснив причину.

"Не в нас, а в абсолютній більшості наших військових хтось поселив певні страхи того, що в разі ратифікації Римського статуту наші військові можуть бути піддані кримінальному переслідуванню з боку Міжнародного кримінального суду", – сказав він.

За словами Смирнова, Міжнародний кримінальний суд може переслідувати громадян України без ратифікації Римського статуту, оскільки Україна дала суду право розслідувати злочини на своїй території.

"Підходити до ратифікації Римського статуту наразі треба обережно, чітко давши відповідь на кілька питань: навіщо це робити наразі, під час війни, без відповідної роз'яснювальної роботи серед військових, що ратифікація не становить для них якихось нових відкриттів. Друге питання – навіщо це Україні", – зазначив він.

Смирнов нагадав, що ціла низка країн, зокрема США, взагалі не ратифікувала Римського статуту.

Контекст:

Міжнародний кримінальний суд, що базується в Гаазі (Нідерланди), діє на підставі Римського статуту, який ухвалили 1998 року і який набув чинності з 2002 року. Він розглядає злочини проти людяності, випадки геноциду та воєнні злочини. Водночас юрисдикція суду поширюється лише на держави, які ратифікували Римський статут.

Україна не ратифікувала Римського статуту, однак 2015 року повідомила МКС про визнання його юрисдикції щодо злочинів проти людяності та воєнних злочинів, скоєних із моменту початку агресії РФ.