У СБУ заявили, що не прослуховували Зеленського, і звинуватили МВС у зриві спецоперації з документування держзради

Пристрій для прослуховування виявили в будинку на тій самій вулиці, де розташований офіс Зеленського
Фото: npu.gov.ua

У Міністерстві внутрішніх справ знали про спецоперацію, яку СБУ проводила в Києві, проте свідомо допустили витік інформації з обмеженим доступом. Про це повідомили у спецслужбі, підкресливши, що до кандидата у президенти Володимира Зеленського спецоперація не мала стосунку.

Служба безпеки України звинуватила Міністерство внутрішніх справ у зриві спецоперації та поширенні дезінформації про прослуховування кандидата у президенти Володимира Зеленського. Про це 7 березня повідомив прес-центр СБУ.

"Служба безпеки України офіційно заявляє: повідомлення з боку керівництва МВС та наближених до нього окремих народних депутатів щодо причетності СБУ до прослуховування кандидата у президенти Володимира Зеленського є свідомим поширенням неправдивої інформації задля дискредитації української спецслужби", – ідеться в повідомленні.

У спецслужбі стверджують, що у МВС знали про спецоперацію, яку проводили в Києві "щодо особи, яка обґрунтовано підозрюється контррозвідкою Служби безпеки України у державній зраді".

Дії керівництва міністерства призвели "до розшифрування оперативно-технічних заходів та зриву операції з документування злочинної діяльності в інтересах російських спецслужб", Держбюро розслідувань розпочало кримінальне провадження за цим фактом, заявили у прес-центрі.

"Керівництво МВС свідомо оприлюднило відео і фото спеціальної техніки, розкрило форми і методи роботи співробітників СБУ, чим навмисно допустило витік інформації з обмеженим доступом, завдало шкоди національним інтересам держави", – наголошують у повідомленні.

Голова СБУ Василь Грицак заявив, що готовий надати керівництву МВС доступ до матеріалів провадження, у межах якого документували "факт державної зради конкретного громадянина України". Ні до Зеленського, ні до будь-якого іншого політичного діяча робота співробітників спецслужби не мала стосунку, запевняє Грицак.

Він закликав МВС спростувати заяви про прослуховування Зеленського і попросити вибачення в громадськості та співробітників Служби безпеки.

4 березня в поліцію надійшло повідомлення про пристрій прослуховування на даху будинку на вулиці Білоруській, біля офісу кандидата у президенти, шоумена Зеленського. Обладнання вилучили, відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 359 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу, повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Нардеп від "Народного фронту", член колегії МВС України Антон Геращенко наголосив, що пристрої прослуховування, які виявили біля офісу Зеленського, – спеціального призначення, їх продають тільки суб'єктам оперативно-розшукової діяльності, які мають ліцензію СБУ.

Офіс Зеленського розташований на вулиці Білоруській, 3. У СБУ стверджували, що слідчі дії проводили за адресою Білоруська, 26.