У "Слузі народу" підтвердили, що Рада збереться на позачергове засідання 23 лютого. На порядку денному одне питання

Зеленський повернув у Раду закон зі своїми пропозиціями
Фото: rada.gov.ua
Перший заступник голови фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Олександр Корнієнко розповів, що на позачерговому засіданні 23 лютого парламентарії розглядатимуть закон про відновлення конкурсів для добору держслужбовців, який ветував президент України Володимир Зеленський.

Верховна Рада збереться на позачергове засідання 23 лютого, повідомив у Telergam нардеп від "Слуги народу" Олександр Качура.

Засідання призначили на 12.00.

Як пише "Укрінформ", голова партії "Слуга народу" і заступник голови цієї парламентської фракції Олександр Корнієнко розповів журналістам, що на порядку денному позачергового засідання тільки одне питання.

"Це щодо подолання вето президента [Володимира Зеленського] або врахування його пропозицій, я думаю, точніше, щодо законопроєкту №4531, у якому врегульовується питання так званих виконувачів обов'язків", – сказав він.

Корнієнко пояснив, що восени 2020 року Верховна Рада обмежила повноваження в.о. міністра після 30 днів роботи.

"Пан [в.о. міністра енергетики Юрій] Вітренко не може, наприклад, здійснювати бюджетні розписи. У випадку Міненерго це відбивається на тому, що він не може спрямувати гроші на зарплату шахтарям. Президент пропонує навести лад із цією ситуацією, повернути можливість уряду призначати в.о. Ми розуміємо, що в цьому є ризики, тому є наступний крок, який уже будуть пропонувати депутати, який зараз обговорюється, – це обмежити діяльність в.о. таким чином, що цих повноважень, які є в міністра, у в.о. не буде, але їх буде виконувати або колегіально Кабмін, або прем'єр-міністр", – сказав Корнієнко.

Згідно з календарним планом п'ятої сесії Верховної Ради XI скликання, на 23 лютого заплановано роботу нардепів із виборцями.

Рада 16 лютого у другому читанні й у цілому ухвалила законопроєкт №4531 про відновлення конкурсів для добору держслужбовців. За проголосувало 289 народних депутатів. Спікер парламенту Дмитро Разумков підписав його 17 лютого, того ж дня закон передали на підпис Зеленському. Президент наклав вето й повернув закон у Раду зі своїми зауваженнями наступного дня. Зеленський пропонує прибрати із закону норми про обмеження виконання повноважень заступниками міністра, якщо посада міністра є вакантною.

Вітренко у 2018–2020 роках був виконавчим директором "Нафтогазу". Брав участь у Стокгольмському арбітражі, який задовольнив вимоги України у спорах із "Газпромом" щодо закупівлі та транзиту російського газу. Він завершив роботу в компанії в липні 2020-го.

21 грудня Кабмін призначив його т.в.о. міністра енергетики.

Перед цим, на засіданні 17 грудня 2020-го і згодом – 28 січня 2021-го Рада двічі провалила голосування за призначення Вітренка на посаду віцепрем'єра, хоча Зеленський закликав нардепів від "Слуги народу" підтримати призначення. Глава Офісу президента Андрій Єрмак не відкидає, що буде третя спроба голосування за Вітренка в Раді.