В Україні почали будувати сховище відпрацьованого ядерного палива – Семерак

Семерак: Це найважливіший проект для України
Фото: Остап Семерак / Facebook

Будівництво в зоні відчуження Чорнобильської атомної електростанції Центрального сховища для відпрацьованого ядерного палива має окупитися протягом кількох років, повідомив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

У Чорнобильській зоні почали будівництво Центрального сховища для відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), проектування якого вже завершили. Про це заявив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, повідомили виданню "ГОРДОН" у прес-службі відомства.

"Я вважаю, що це – найважливіший проект для України. Цей об'єкт забезпечить безпечне зберігання відпрацьованого палива протягом тривалого періоду. Сьогодні відпрацьоване паливо – на зберіганні в Росії", – сказав міністр.

За його словами, Україна щороку платить РФ приблизно $200 млн. Окупити будівництво ЦСВЯП планують протягом кількох років.

"Зона відчуження має всі можливості для реалізації цього проекту, його будівництво вестимуть за найвищими світовими стандартами екологічної безпеки", – говорить Семерак.

На сьогодні розпочали будівництво під'їзної залізничної колії до сховища. Відповідальність за завершення будівництва та подальшу експлуатацію сховища покладено на державне підприємство "Енергоатом".

26 квітня Україна відсвяткувала 31-шу річницю аварії на Чорнобильській АЕС.