В УПЦ МП стверджують, що ченці в монастирі, де переховувався Лусваргі, не знали, хто він

Лусваргі виявили в монастирі УПЦ МП
Фото: C14 news - резерв / Facebook

Бразилець Рафаель Лусваргі, підозрюваний у співпраці з бойовиками "ЛДНР", мав право перебувати на території монастиря в Києві, заявив архиєпископ УПЦ Московського патріархату Климент.

Монахи Свято-Покровського Голосіївського монастиря в Києві, де жив бразилець Рафаель Лусваргі, не розуміли, що він брав участь у боях на Донбасі на боці сепаратистів. Про це в інтерв'ю "ВВС Україна" розповів голова синодального інформаційно-просвітницького відділу Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) архієпископ Климент.

У монастирі Лусваргі "не займався жодною деструктивною діяльністю", зазначив архієпископ.

Він уважає, що бразилець мав "повне право жити на території монастиря або в будь-якому іншому приміщенні міста Києва".

"Тому дивно чути, ніби монастир УПЦ когось переховував", – додав Климент.

25 січня 2017 року Печерський районний суд Києва засудив Лусваргі до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна за участь у терористичній організації.

17 серпня 2017 року Апеляційний суд Києва призначив новий розгляд справи Лусваргі через суттєві порушення під час розгляду справи в першій інстанції.

У грудні бразильця випустили під особисте зобов'язання.

4 травня 2018 року націоналісти із С14 затримали Лусваргі на території чоловічого Свято-Покровського Голосіївського монастиря УПЦ МП і привели його у СБУ. У спецслужбі визнали, що Лусваргі перебуває на волі, оскільки очікує рішення суду, перебуваючи під особистим зобов'язанням.

7 травня Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області взяв громадянина Бразилії під варту на 60 діб.