В УПЦ МП заявили, що законопроект про статус релігійних організацій спрямований на втручання в діяльність церкви

Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради обидва законопроекти, пов'язані з діяльністю релігійних організацій, рекомендує відхилити
Фото: rada.gov.ua

За даними видання "Страна", парламент наступного тижня планує розглянути два законопроекти, пов'язані з діяльністю церкви.

У проекті порядку денного Верховної Ради на 18 травня є два "церковні" законопроекти, повідомляє інтернет-видання "Страна" з посиланням на власні джерела.

Мова йде, за даними порталу, про законопроект №4511 "Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких розташовані в державі, визнаній Верховною Радою України державою-агресором" та №4128, який пропонує зміни до закону "Про свободу совісті та релігійні організації".

Голова юридичного відділу Української православної церкви Московського патріархату протоієрей Олександр Бахов заявив у коментарі виданню, що центр УПЦ МП розташований у Києві, а її засновником є Собор УПЦ.

"Враховуючи позицію ініціаторів законопроекту, дійсно, припускаю, що він спрямований насамперед на втручання в діяльність УПЦ", – прокоментував виданню протоієрей перший із законопроектів.

У ньому автори пропонують, зокрема, призначати керівництво релігійних організацій, "керівні центри яких розташовані в державі, визнаній Верховною Радою державою-агресором", за погодженням з органом влади, який відповідає за державну політику у сфері релігії.

У другому законопроекті йдеться про зміни до статті 8 закону України про свободу совісті та релігійні організації. Наприклад, законодавці пропонують прописати термін "самоідентифікація" та уточнити мінімальну кількість представників релігійної громади, згідно з рішенням яких може бути змінено підпорядкованість храмів конфесіям.

"Цей законопроект узаконить церковне рейдерство. Тобто технологія буде така. Захоче одна конфесія забрати церкву в іншої, найме кілька сотень так званих активістів у камуфляжі. Ті прийдуть, "самоідентифікують" себе як вірян цієї парафії і проголосують за перехід під іншу юрисдикцію, і захоплять церкву, виставивши вірян на вулицю. Природно, це призведе до колосального зростання релігійної напруженості по всій країні", – заявив порталу народний депутат від Опозиційного блоку Вадим Новинський.

У картці законопроекту №4511 є висновок Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради, в якому йдеться, що експерти рекомендують за підсумками першого читання відхилити його як такий, що не відповідає Конституції і закону про свободу релігії. Такий самий висновок юристи парламенту зробили і щодо проекту закону №4128.

Наразі тільки Росія офіційно визнана Радою країною-агресором. Українська православна церква Московського патріархату, яка офіційно підпорядкована і входить до складу Російської православної церкви, критикувала законопроект №4511.