ВАКС переніс обрання запобіжного заходу для голови Окружного адмінсуду Вовка

Вовка та інших суддів підозрюють у створенні злочинної організації і захопленні влади
Фото: Павло Вовк / Facebook

Очевидно, призначене на 29 жовтня засідання Вищого антикорупційного суду України, на якому мали розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу для голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка, не відбулося.

У Вищому антикорупційному суді не відбулося призначене на 29 жовтня засідання щодо обрання запобіжного заходу для голови Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павла Вовка, якого підозрюють у перешкоджанні правосуддю. Про це повідомила пресслужба ВАКС.

Засідання не відбулося, оскільки підозрюваний і його захисники вдруге не з'явилися в суд. Наступне судове засідання заплановано на 10.00 5 листопада, зазначено в повідомленні.

"Правоохоронні органи підозрюють суддів ОАСК та інших осіб у створенні злочинної організації та захопленні влади", – підкреслили у пресслужбі ВАКС.

17 липня НАБУ повідомило, що правоохоронці вручили підозри Вовку, його заступнику Євгену Аблову, п'ятьом іншим суддям, а також керівникові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку.

У НАБУ пояснювали, що Вовку інкримінують ч. 3 ст. 27, ст. 351&³2; (організація перешкоджання діяльності Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України), ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 375 (організація винесення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови) і ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

Підозри ґрунтуються на аналізі записів, зроблених у кабінеті Вовка та оприлюднених 26 липня 2019 року. Тоді у прокуратурі заявляли, що судді ОАСК системно втручалися в діяльність вищих органів влади України. В ОАСК заявили про грубе втручання у свою діяльність, спроби тиску на суддів та їх дискредитацію. Вовк сказав, що обшуки у приміщенні суду – це "цирк", а записи розмов суддів, оприлюднені правоохоронцями, сфальсифіковані.

11 серпня НАБУ оголосило Вовка, чотирьох суддів ОАСК і двох ексчленів Вищої кваліфікаційної колегії суддів у розшук, оскільки вони не прийшли на допити.

За даними "Української правди", генпрокурорка України Ірина Венедіктова вже підписала подання до Вищої ради правосуддя про усунення кількох суддів ОАСК (зокрема голови суду Павла Вовка) 14 серпня.

5 жовтня НАБУ викликало Павла Вовка та його заступників для проведення слідчих дій.

12 жовтня Печерський райсуд Києва зобов'язав Офіс генерального прокурора виключити з Єдиного реєстру досудових розслідувань інформацію щодо повідомлення про підозру Вовку через "неналежне її вручення".