ВАКС продовжив строк арешту брата Вовка, але зменшив заставу

Зонтов останні два місяці провів у СІЗО
Фото: Юрий Зонтов / "Одноклассники" via sudreporter.org (архів)
Вищий антикорупційний суд на засіданні 31 травня продовжив термін дії запобіжного заходу для колишнього співробітника Служби зовнішньої розвідки та адвоката, підозрюваного в хабарництві.

Про це пресслужба ВАКС поінформувала у Facebook. Імені фігуранта не називають, але з огляду на обставини справи, це Юрій Зонтов – брат голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка.

Зонтова залишили під арештом з альтернативою застави, але розмір застави зменшили з 35,185 млн грн до 27,24 млн грн.

"У разі внесення застави на підозрюваного покладаються наступні процесуальні обов'язки: прибувати за кожною вимогою до слідчого, детектива, прокурора, слідчого судді, до суду; не залишати межі Києва і села Гатне Київської області без дозволу слідчого, детектива або суду; повідомляти слідчого, детектива або суд про зміну місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування з визначеними в ухвалі слідчого судді особами; здати на зберігання до відповідних органів паспорт та інші документи, які надають право на виїзд за межі України; носити електронний засіб контролю", – уточнили у ВАКС.

Центр протидії корупції пише в Telegram, що суд задовольнив клопотання прокурора частково. Строк дії запобіжного заходу – до 29 липня включно. Два попередні місяці Зонтов провів у СІЗО, наголошено в публікації ЦПК.


Контекст:

Зонтов – рідний брат Вовка, голова ОАСК узяв прізвище дружини після одруження. Зонтов із 2008 року є адвокатом (його свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю не зупинене), а також працював у Службі зовнішньої розвідки. У СЗР повідомляли, що спочатку усунули від посади свого співробітника, який фігурує в розслідуванні НАБУ, а потім – звільнили.

6 квітня НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про викриття двох адвокатів (зокрема близького родича Вовка), які за $100 тис. і через голову суду обіцяли "вирішити питання" з одним із суддів ОАСК про позитивне рішення у справі.

НАБУ провело обшуки в ОАСК, у фігурантів виявили предмети, "зовні схожі на антикваріат", а також великі обсяги валюти: понад $3,7 млн, €840 тис., £20 тис., 230 тис. грн і 100 шекелів. Генпрокурорка України Ірина Венедіктова підтвердила, що один із підозрюваних – брат Вовка.

За інформацією ексгенпрокурора України Юрія Луценка, валюту детективи знайшли в конспіративній квартирі Служби зовнішньої розвідки України. Головред "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов писав, що там було обладнано таємне сховище готівки Вовка.

Вовк не заперечував, що затриманий – його брат, але заявляв, що його ім'я використовують як "витратний матеріал" для зведення особистих рахунків".

9 квітня Зонтова заарештували до 4 червня з альтернативою застави 35,185 млн грн.

Суд також заарештував із можливістю внесення застави другого фігуранта, Юрія Донця. За нього внесли заставу в розмірі майже 3 млн грн.