ВАКС відпустив під особисте зобов'язання ексзаступника міністра оборони Халімона

Халімона підозрюють у зловживаннях на суму 12 млн грн під час закупівлі харчування для ЗСУ
Фото: mil.gov.ua

Вищий антикорупційний суд відпустив під особисте зобов'язання колишнього заступника міністра оборони Ігоря Халімона, якого підозрюють у зловживаннях на суму 12 млн грн під час закупівлі харчування для Збройних сил України. Про це 7 червня повідомило "Слово і діло".

Таке рішення ухвалили ще 30 травня. Раніше запобіжним заходом для нього був домашній арешт із забороною покидати житло в період із 23.00 до 6.00.

Також суд продовжив до 30 липня строк дії таких обов'язків Халімона: не відлучатися з Києва без дозволу, повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи, здати на зберігання закордонні паспорти й носити електронний браслет.

Водночас ВАКС продовжив до 30 липня нічний домашній арешт колишньому виконувачу обов'язків начальника департаменту державних закупівель Міністерства оборони Костянтину Ступаку. Він зобов'язаний прибувати за кожною вимогою, не відлучатися з Києва без дозволу, повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи, здати на зберігання закордонні паспорти й носити електронний браслет.

Контекст:

За даними НАБУ, у 2020 році Міноборони провело тендери на закупівлю послуг з організації харчування для ЗСУ на 2021 рік. Як з'ясували слідчі, колишній заступник міністра дав вказівку керівнику департаменту укласти додаткові угоди з постачальниками послуг.

Згідно з угодами, з основних договорів видалено зобов'язання постачальників щодо транспортування продуктів і своєчасного поповнення недоторканних продовольчих запасів ЗСУ. Отже, цим тепер мали займатися ЗСУ, витрачаючи додаткові бюджетні кошти й залучаючи особовий склад і техніку. У підсумку державі було завдано збитків майже на $12 млн.