"Ваша перемога буде у книгах історії. Слава Україні!" Трюдо виступив у Верховній Раді

Промову Трюдо українські нардепи вітали оплесками
Фото: Верховна Рада України / Telegram
Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо 10 червня під час свого візиту до Києва виступив у Верховній Раді України.

Тези його промови опублікував член фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Железняк зазначив, що в парламенті були присутні Кабмін у повному складі і віцепрем'єрка, міністерка фінансів Канади Христя Фріланд, яка приїхала із Трюдо.

Виступав Трюдо двома мовами: англійською та французькою.

"Ви воюєте не тільки за своє виживання, а за все. За демократію і свободу. Світ не може недооцінювати важливість моменту і вашої боротьби. Ви боретеся за себе, за свою мову, за свої будинки, але також за майбутнє всіх нас. Ваша перемога буде у книгах історії і ви визначаєте майбутнє XXI століття", – цитує його слова нардеп.

Політик знову пообіцяв, що Канада буде з Україною "скільки потрібно", продовжить військову підтримку й буде частиною коаліції щодо тренувань українських пілотів на західних бойових літаках.

"Це має бути вибір України, як захищати себе, Канада підтримуватиме вступ України в НАТО... Ми хочемо миру, але хочемо його на українських умовах. РФ має покинути всю територію України... Ви не здаєтеся, і тому ми не здамося. Дякую за те, що залишаєтеся чемпіонами і захисниками демократії кожен день!" – наводить Залізняк слова Трюдо.

Закінчив промову канадський прем'єр фразою "Слава Україні!"

Фото виступу й відео оплесків, якими вітали промову Трюдо українські нардепи, опублікувала пресслужба Верховної Ради.

Контекст:

Трюдо прибув до Києва 10 червня із неоголошеним заздалегідь візитом. Він оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на 500 млн канадських доларів, що становить приблизно $375 млн. Він також анонсував нові санкції проти РФ і обіцяв надати Україні конфіскований у РФ  важкий транспортний літак Ан-124 "Руслан".

Трюдо і президент України Володимир Зеленський також ухвалили спільну декларацію. У ній Канада обіцяє продовжувати свою політичну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу "стільки, скільки потрібно", а також підтримує вступ України в НАТО, "щойно це дадуть змогу умови".

Канада послідовно підтримує Україну, із початку 2022 року вона виділила понад 8 млрд канадських доларів ($5,92 млрд) на військову, фінансову, гуманітарну допомогу, ідеться на сайті уряду країни.

За даними уряду Канади станом на квітень 2023 року, із початку російського вторгнення країна надала Україні військову допомогу на суму понад 1 млрд канадських доларів (більше ніж $0,74 млрд). Зокрема, у неї входять ЗРК NASAMS із відповідними боєприпасами, 39 бойових броньованих машин підтримки, протитанкова зброя, гаубиці M777 і боєприпаси до них.

Окрім того, Канада входить до коаліції щодо надання Україні західних танків. Країна доправила в Україну вісім танків Leopard.