Великобританія не дозволить Україні завдавати ударів по РФ без згоди США – Times

Білий дім може дати зелене світло Лондону – ЗМІ
Фото: ЕРА

Влада Великобританії не схвалить використання Україною далекобійної зброї проти країни-агресора Росії без згоди США. Про це 16 вересня повідомляє The Times.

Джерела видання заявили, що Лондон "не піде на це наодинці", оскільки американські системи наведення вважають вирішальним чинником у забезпеченні влучання британських ракет Storm Shadow у ціль.

The Times вважає, що США, найімовірніше, дадуть зелене світло Україні на засіданні Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку, де 24–25 вересня виступлять і Байден, і президент України Володимир Зеленський. Дозвіл, імовірно, нададуть, хоча в Білому домі є стосовно цього розбіжності, ідеться у статті.

Британський прем'єр-міністр Кір Стармер після зустрічі з президентом США Джо Байденом 13 вересня заявив, що вони мали "довгу й продуктивну дискусію", але однозначної відповіді не дав.

Джерела The Guardian 11 вересня писали, що спільний візит держсекретаря США Ентоні Блінкена й міністра закордонних справ Великобританії Девіда Леммі в Київ того самого дня не відбувся б, якби не було позитивного рішення щодо дозволу ударів Storm Shadow по РФ.

Контекст:

Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення", зокрема проти аеродромів, на яких базуються військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами.

За словами Зеленського, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції та Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна задіяти". Але дістати потрібно не лише дозвіл, а й далекобійну зброю, додав президент 2 вересня.

12 вересня нелегітимний російський президент Володимир Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "напряму" вступає у війну.

Того самого дня ЗМІ повідомили, що США можуть дозволити Україні використовувати для ударів углиб РФ британські та французькі ракети Storm Shadow / SCALP EG, але не свої далекобійні ракети ATACMS.