Верещук про слова Вітренка щодо субсидій: Людині, яка не вміє комунікувати, немає чого робити у владі

Верещук: Такі комунікаційні помилки можуть нівелювати багато чого хорошого

Фото надала пресслужба Ірини Верещук
Т.в.о. міністра енергетики України Юрій Вітренко припустився комунікаційної помилки, коли заявив, що людям, які користуються субсидіями, надходить негативний психологічний сигнал про власну бідність, вважає нардепка від "Слуги народу" Ірина Верещук.

Тимчасовий виконувач обов'язків міністра енергетики України Юрій Вітренко зробив помилку, коли висловився про людей, які отримують субсидії. Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловила народна депутатка від "Слуги народу" Ірина Верещук.

"Сьогодні натрапила на висловлювання Юрія Вітренка щодо субсидій, про їх вплив на гідність і зв'язок із Революцією гідності. Юрію Юрійовичу, із повагою, але такі комунікаційні помилки (а це саме комунікаційна помилка) можуть нівелювати багато чого хорошого, що ви, напевно, можете зробити як урядовець. Зараз такі часи, коли людині, яка не вміє комунікувати, немає чого робити у владі", – підкреслила політикиня.

Вітренко під час експертного обговорення в Українському кризовому медіацентрі заявив, що отримання субсидій згубно впливає на людську психіку, оскільки це змушує людей почуватися бідними.

"Ненормальна ситуація, коли більшість людей у країні або значна частина отримують субсидії. Тому психологічно це теж погано для людей. Це фактично сигнал їм, що дивіться – ви бідні. А люди не хочуть почуватися бідними... Це пригнічує їхню гідність. А в нас Революція гідності була у 2014 році, розумієте?" – сказав Вітренко.

За даними Міністерства соціальної політики, субсидії в Україні минулого року отримувало приблизно 3 млн домогосподарств. Середній розмір субсидії на початку року становив приблизно 1200 грн. Після запровадження карантину через пандемію коронавірусної інфекції Кабінет Міністрів збільшив розмір субсидій. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, у середньому виплати зросли на 300 грн. 2020 року на програму субсидій у бюджеті було передбачено приблизно 40 млрд грн.

Зараз, за інформацією Мінсоцполітики, субсидії в Україні отримує понад 3,1 млн домогосподарств, середній розмір виплати становить приблизно 1633 грн. Із березня 2020 року у зв'язку зі встановленням карантину діє норма про автоматичне перепризначення субсидії без звернення громадян. Отже, на поточний опалювальний період субсидію перепризначили понад 2,7 млн домогосподарств.