Верещук звинуватила Молдову в недостатній підтримці. У Молдові заявили, що вона "сіє розбрат"

Верещук вважає, що в Молдові війну мало голосно називають війною

Фото: Ірина Верещук / Facebook
Віцепрем'єр-міністерка міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук 18 квітня в інтерв'ю Jurnal TV звинуватила Молдову в тому, що вона мало робить для України.

"[Президентка Молдови] Мая Санду нещодавно заявила, що готова, щоб війська з Придністров'я вийшли. Тобто ми маємо на увазі українську територію. Вона хоче, щоб війська ввійшли на Україну, яка воює сьогодні з Росією. Це дивна позиція. Я, можливо, неправильно протрактувала її слова? Можливо, нам треба зробити заяву, щоб ми зрозуміли, що Молдова з Україною? Що ми маємо спільну біду і спільного ворога? Що ми не боїмося залишитися без газу, тому що цей газ нічого не вартує без людей. Ми не боїмося економічних проблем, бо знаємо, що за економічними будуть жертви, буде війна", – обурилася вона.

Також Верещук розкритикувала Молдову за подання заявки в ЄС одночасно з Україною, маючи на увазі, що Кишинів намагається дістати вигоду з російсько-української війни.

"Молдова за українською спиною, за спинами українських жінок, які стали жертвами зґвалтувань, українських дітей, які стали каліками і просто не мають майбутнього, подала заявку в ЄС, намагаючись отримати якийсь зиск", – додала міністерка.

Також вона зазначила, що чомусь "у Молдові війну мало голосно називають війною".

Відео: Ірина Верещук / YouTube

На критику Верещук відповів посол Молдови в Україні Валеріу Ківер у Facebook. Він вважає, що її слова щодо політики Кишинева не допомагають двостороннім відносинам, а сіють розбрат.

"Республіка Молдова була з Україною з перших днів війни – конкретними справами, а не добрими словами. Те саме можуть сказати десятки тисяч біженців, яких досі приймає наша країна. Заяви, засновані на емоціях та відірвані від реальності, не допоможуть, а навпаки – сіють розбрат. Тільки разом ми сила", – написав він.

Контекст:

Молдова, незважаючи на російську агресію, відмовилася приєднуватися до санкцій проти РФ. Санду заявила, що Молдова залежить від енергоносіїв із РФ і вона не може залишити країну без природного газу та електрики.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук заявив 3 квітня, що розчарований позицією Молдови щодо введення санкцій проти Росії.

Також Молдова відмовилася продавати Україні свої непотрібні МіГ-29 і пояснила це тим, що не настільки оснащена військовою технікою, щоб надавати допомогу Україні.