Верховна Рада ухвалила закон про критичну інфраструктуру. Створять новий орган виконавчої влади

Рада підтримала законопроєкт 239 голосами за
Фото: Верховна Рада України / Facebook
16 листопада Верховна Рада підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкт №5219 "Про критичну інфраструктуру". Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

За документ проголосувало 239 народних депутатів за необхідних 226.

Закон передбачає створення нового центрального органу виконавчої влади – Національної комісії з питань захисту критичної інфраструктури, яка регулюватиме цю сферу. Діяльність уповноваженого органу спрямовуватиме, координуватиме та контролюватиме міністр Кабінету Міністрів.

Як зазначено у пояснювальній записці, наразі більшість об'єктів критичної інфраструктури перебуває у приватній власності. "Ці обставини у поєднанні з тим фактом, що головна відповідальність за захист систем КІ лежить на їхніх власниках/операторах, мають підкреслити важливість встановлення ефективного державно-приватного партнерства (ДПП) для досягнення адекватних рівнів стійкості та захищеності національної системи", – ідеться у документі.

У першому читанні законопроєкт ухвалили 29 червня.

Контекст:

У жовтні 2020 року уряд визначив об'єкти критичної інфраструктури – стратегічно важливі для держави підприємства, установи та організації різної форми власності – і схвалив дві постанови, які допомагають посилити їхню кібербезпеку.