Верховна Рада заборонила продавати електронні цигарки дітям

Заборону продажу електронних цигарок дітям підтримало 309 нардепів
Фото: depositphotos.com
За продаж дітям електронних цигарок та рідин до них загрожує штраф від 6800 до 13 600 грн, за повторний продаж протягом року – до 23 800 грн.

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні законопроєкт №3628, яким заборонила продаж електронних цигарок дітям до 18 років, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Законопроєкт підтримало 309 нардепів, 32 не голосували.

У пояснювальній записці до законопроєкту (.doc) зазначили, що Україна із 2006 року почала боротися із масовим палінням. Однак виробники тютюнових виробів стали пропонувати споживачам нові продукти, які позиціонують як менш шкідливу альтернативу традиційним цигаркам, зокрема електронні цигарки.

Водночас за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, електронні цигарки не є повністю безпечними, оскільки містять тютюн і спричиняють залежність.

Тому в Раді вирішили заборонити продаж електронних цигарок та рідин для них дітям, а покарання за такий продаж встановити на рівні покарання за продаж звичайних цигарок.

Крім того, закон значно збільшує встановлену раніше суму штрафу за продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, тютюнових виробів, електронних цигарок та рідин для них, порушуючи закон, зокрема:

  • у приміщеннях або на територіях, заборонених законом, або в інших місцях, де роздрібна торгівля заборонена;
  • через торговельні автомати;
  • особі, яка не досягла 18 років;
  • продаж тютюнових виробів у пакуваннях, що містять менше ніж 20 цигарок, чи поштучно (крім сигар);
  • торгівля пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями, винами столовими у заборонений час доби.

Штраф за такі порушення становитиме від 400 до 800 неоподатковуваних мінімумів (6800–13 600 грн). Раніше він становив від 100 до 400 мінімумів (1700–6800 грн). Якщо протягом року порушника зловлять на повторному порушенні, на нього чекає штраф від 800 до 1400 неоподатковуваних мінімумів (13 600–23 800 грн) із конфіскацією предметів торгівлі.