Верховний Суд остаточно заборонив діяльність партії "Союз лівих сил"

Верховний Суд України відмовив у задоволенні апеляції політсилі "Союз лівих сил"
Фото: depositphotos.com

Верховний Суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги політичної партії "Союз Лівих Сил". Про це 29 вересня повідомила пресслужба Міністерства юстиції України у Facebook.

"Проросійська політична партія "Союз лівих сил" остаточно заборонена Верховним Судом за позовом Мін'юсту. Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду ухвалив рішення відмовити в задоволенні апеляційної скарги вказаної політпартії та залишити рішення суду першої інстанції без змін", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

19 березня президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо припинення діяльності низки політичних партій, пов'язаних із Росією. Серед них був і "Союз лівих сил" (зареєстрований у січні 2008 року).

Мін'юст 22 березня подав до суду позови про заборону діяльності проросійських політичних партій.

14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон про заборону діяльності проросійських партій в Україні. Документ розширює список підстав для заборони політичної партії через суд.

Із 8-го до 16 червня Восьмий апеляційний суд задовольнив позови про заборону партій "Опозиційний блок", "Соціалісти", "Справедливість і розвиток", "Держава", "Наші", Блоку Володимира Сальдо, Соціалістичної партії України, Партії Шарія і "Лівої опозиції". Отже, "Союз лівих сил" став 10-ю забороненою в Україні партією, пов'язаною з Росією.

17 червня Восьмий апеляційний адміністративний суд України заборонив діяльність партії "Союз лівих сил" за позовом Міністерства юстиції.

6 серпня рух "Чесно" з'ясував, що сім із 16 проросійських партій, діяльність яких заборонили в Україні у 2022 році, оскаржують таке рішення у Верховному Суді України.