Верховний Суд зобов'язав ЦВК розглянути скаргу Вілкула на розподіл посад у дільничних комісіях Коростеня

Суд зобов'язав Центрвиборчком повторно розглянути скаргу Вілкула
Фото: opposition.org.ua

Представник кандидата у президенти, нардепа від Опозиційного блоку Олександра Вілкула Світлана Байдан назвала рішення Верховного Суду "черговою перемогою в боротьбі проти величезної кількості порушень закону на цих виборах".

Верховний Суд України за позовом представника кандидата у президенти, народного депутата від Опозиційного блоку Олександра Вілкула зобов'язав Центральну виборчу комісію розглянути скаргу на розподіл посад у дільничних комісіях Коростеня Житомирської області. Про це йдеться в рішенні суду від 25 березня, оприлюдненому на сайті "Факти".

Зокрема, представник кандидата підкреслював, що Вілкул із загальної квоти в кількості 59 керівних посад здобув тільки одну посаду в дільничних комісіях Коростеня, де у нього "найсильніші електоральні позиції". Водночас, пишуть "Факти", кандидат, позафракційний нардеп Юрій Бойко дістав 14 посад, чинний глава держави Петро Порошенко – 10.

16 березня ЦВК відхилила скаргу Вілкула, не угледівши порушень у розподілі посад у виборчкомах. Таке саме рішення за позовом команди кандидата ухвалив Шостий апеляційний адміністративний суд 21 березня.

Верховний Суд, розглянувши доводи представників кандидата, вирішив частково задовольнити позов. Зокрема, суд зобов'язав Центрвиборчком скасувати рішення, яким було відхилено скаргу Вілкула, і розглянути її повторно. Також суд скасував рішення Шостого апеляційного адмінсуду.

Адвокат Світлана Байдан назвала рішення Верховного Суду "черговою перемогою команди Вілкула в боротьбі проти величезної кількості порушень закону на цих виборах".

"Ми раді бачити, що ще залишилися судді, які не згодні ризикувати своїм ім'ям і репутацією, покриваючи свавілля влади та підконтрольної їй ЦВК на цих виборах. Сьогоднішнє рішення дає нехай і слабку, але все ж надію на те, що планам влади сфальсифікувати вибори президента 2019 року збутися не судилося", – сказала вона.

Вибори президента в Україні призначено на 31 березня 2019 року. Виборча кампанія стартувала 31 грудня 2018 року. 8 березня Центрвиборчком затвердив остаточний список із 39 кандидатів у президенти.