Ветерана АТО, який захищався від шістьох нападників, звуть Андрій Пекельний. Адвокат очікує, що його справу закриють

Коломієць (на фото) вважає, що запобіжний захід для Пекельного обрали дуже суворий
Фото: radiosvoboda.org
24-річного ветерана АТО, якого підозрюють в умисному вбивстві під час перевищення заходів самооборони, звуть Андрій Пекельний, захист оскаржив обрання для нього запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Про це один з адвокатів ветерана Віталій Коломієць розповів у коментарі "Радіо Свобода" 6 травня.

Коломієць підкреслив, що запобіжний захід, який Пекельному обрав суд, надмірно суворий для статті, за якою його підозрюють.

"Злочин, який зараз за підозрою інкриміновано, – невеликої тяжкості, 118 ст. Запобіжний захід обрано для тяжкого злочину, тобто позбавлення волі. Йому не дали особистого зобов'язання, застави, поруки. Далі достатньо суворий запобіжний – цілодобовий [домашній арешт], не нічний, не якісь інші варіанти, просто досить суворий запобіжний захід", – сказав він.

Коломієць розраховує, що кримінальне провадження щодо ветерана закриють на підставі ч. 3 ст. 36 Кримінального кодексу України (необхідна самооборона).

"Ми клопотання про закриття подамо якнайшвидше у прокуратуру", – сказав він.

Контекст:

Інцидент, через який ветерана АТО Пекельного повідомили про підозру, стався в селі Глещава Тернопільської області. За версією слідства, 2 травня ветеран на дискотеці зробив зауваження групі з шістьох осіб, зав'язався конфлікт. Пекельний пішов додому і зачинився в будинку. Ветеран живе з матір'ю.

Його наздогнали опоненти, вибили двері. Після цього, за даними поліції, сталася бійка, під час якої Пекельний, захищаючи себе і матір, ударив одного із кривдників ножем. Той відбіг на 300 метрів і помер унаслідок крововтрати.

Ветеран зізнався у скоєному, йому обрали запобіжний захід. Санкція ст. 118 Кримінального кодексу, яку інкримінують Пекельному, передбачає покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років, позбавлення волі на такий самий строк або обмеження волі на строк до трьох років.

В адвокатському об'єднанні ОК Legal, яке захищає інтереси Пекельного, повідомляли, що коли ветерана затримували, його дії попередньо кваліфікували за ст. 121 Кримінального кодексу (умисні тяжкі тілесні ушкодження, які спричинили смерть), а потім змінили кваліфікацію. Адвокати вважають, що поліція має почати розслідування хуліганства і незаконного проникнення в житло з боку шістьох нападників, і повідомити їх про підозри.

Тернопільська газета "Нова" пише, що загиблому 23 роки, його звуть Володимир Воробець.

Глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков 6 травня назвав необґрунтованим і передчасним висунення підозри Пекельному.