Відносини України і США зміцняться ще більше після зустрічі Зеленського і Байдена у Вашингтоні – представниця США на Кримській платформі

Ґренголм виступила на саміті Кримської платформи і заявила, що Росію треба притягнути до відповідальності за її агресію проти України
Фото: president.gov.ua
Відносини України і США зміцняться після того, як президент України Володимир Зеленський зустрінеться з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні.

Про це представниця США на саміті Кримської платформи, міністерка енергетики країни Дженніфер Ґренголм заявила на саміті 23 серпня, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Хочу одразу заявити: ми з вами одностайно засуджуємо незаконну анексію Криму. Ми святкуємо 30-ту річницю [незалежності України], і Сполучені Штати пишаються, що протягом трьох десятиліть були з вами. Ці відносини ще більше зміцняться наступного тижня, коли обидва президенти зустрінуться у Вашингтоні", – сказала вона.

Ґренголм виступала від імені Байдена. Міністерка заявила про підтримку України, проведення у країні реформ, а також – прагнення до Північноатлантичного альянсу.

"Ми підтримуємо вашу боротьбу з корупцією і – в більшому сенсі – вашу більш серйозну боротьбу з агресією Росії. Наша підтримка залишатиметься конкретною, істотною", – сказала вона.

За словами Ґренголм, США з 2019 року надали $4,9 млрд допомоги Україні.

"І ця підтримка триватиме. Ми продовжимо наші дипломатичні зусилля, які ми вживаємо для розв'язання конфлікту на сході України, ми хочемо поставити Росію на її місце. Ми хочемо домогтися припинення її втручання на сході України та анексії Криму. Ми вважаємо, що Кримська платформа дійсно донесе до всіх думку, що Крим – це Україна і що Росію треба притягнути до відповідальності за її агресію", – додала вона.

Контекст:

Візит Зеленського в США розпочнеться 30 серпня, його порядок денний передбачає "низку важливих заходів у Вашингтоні та штаті Каліфорнія", розповідав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Зустріч Байдена і Зеленського заплановано на 31 серпня, серед іншого в порядку денному перемовини тет-а-тет.

Головною темою зустрічі Зеленського з Байденом стане залучення США у процес мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, підкреслював Кулеба.

5 липня на форумі "Україна 30" Зеленський розповів про свої очікування від візиту до Вашингтона: "Він повинен бути змістовним перш за все. Це не туризм. Візит повинен бути максимально наповненим і, що найголовніше, результативним".