Відповідь на "недружні дії". Україна запровадить спецмита на імпорт сталевих продуктів із Білорусі

Спеціальне мито Україна застосовуватиме доки Білорусь не припинить дискримінаційні та недружні дії, зазначили в комісії з міжнародної торгівлі
Фото: depositphotos.com

Україна збирається запровадити спецмита 16,08% на імпорт сталевих продуктів із Білорусі у відповідь на встановлені "дискримінаційні та недружні дії" щодо українських виробників сталевих продуктів. Про це повідомила міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі України.

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі України заявила про "дискримінаційні та недружні дії" Білорусі щодо українських виробників сталевих прутів і про запровадження заходів у відповідь. Про це йдеться у повідомленні комісії, яке опублікували на сайті "Урядового кур'єра" 25 листопада.

Комісія розглянула подані Міністерством розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України факти дискримінаційних дій з боку Білорусі щодо прав та інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України, йдеться у повідомленні.

Кажуть про те, що Білорусь застосувала експортні заборони щодо постачання відходів і брухту чорних металів, зокрема і на територію України.

Комісія з'ясувала, що такі дії Білорусі суперечать положенням Угоди між країнами про вільну торгівлю від 17 грудня 1992 року і Договору про зону вільної торгівлі від 18 жовтня 2011 року та їх вважають дискримінаційними і недружніми.

"Розмір ставки спеціального мита щодо імпорту в Україну товару становить 16,08% від митної вартості. Спеціальне мито застосовується з моменту набрання чинності рішенням комісії і до встановлення факту припинення Республікою Білорусь дискримінаційних та недружніх дій щодо України", – зазначили в комісії.

Рішення комісії набуде чинності через сім днів з дня опублікування повідомлення про нього в газеті "Урядовий кур'єр".