"Відсутність води така, як на Марсі". Поклонська запропонувала Маску переїхати до Криму

Поклонська відреагувала на ймовірні плани Маска (на фото) переїхати в Техас
Фото: ЕРА
Американські ЗМІ повідомили про плани засновника компанії SpaceX Ілона Маска переїхати з Каліфорнії в Техас. Депутатка Держдуми, колишня "прокурорка" окупованого Росією Криму Наталія Поклонська назвала переїзд на територію півострова "кращим варіантом".

Депутатка Держдуми, колишня "прокурорка" окупованого Росією Криму Наталія Поклонська 7 грудня у Facebook запропонувала засновнику американської компанії SpaceX Ілону Маску переїхати до Криму.

CNBC повідомляв 4 грудня, посилаючись на дані своїх джерел, що Маск хоче переїхати зі штату Каліфорнія в Техас (США), щоб заощадити на податку на прибуток.

"Хочу запропонувати пану Маску кращий варіант – переїхати до нас у Крим. У нас велика кількість космічних об'єктів, а практично цілковита відсутність прісної води така, як на планеті Марс, куди, я чула, Ілон планує скерувати експедицію", – написала Поклонська, коментуючи інформацію про переїзд у Техас.

Вона звинуватила Україну в тому, що на півострові брак прісної води, і запросила Маска "показати на ділі", чи може він "розв'язати земні, а не міжгалактичні завдання", пов'язані з водопостачанням.

В окупованому Криму гостро стоїть питання дефіциту води. За даними ЗМІ, у водосховищах півострова запаси води не перевищують 15%.

Згідно з повідомленнями окупаційної влади, у зв'язку з дефіцитом води частина окупованого Сімферополя отримує воду по три години вранці та ввечері з вересня, у Ялті планують обмежити її подавання з 14 грудня.

Україна забезпечувала через Північно-Кримський канал до 85% потреб Криму у прісній воді. Після окупації Криму РФ навесні 2014 року Київ припинив подавати воду на півострів. У квітні 2017 року кримська влада запевняла, що їй удалося повністю подолати цю проблему, але, як повідомляли експерти виданню "Крим.Реалії", ця інформація не відповідає дійсності. За даними ЗМІ, у Криму поки не знайшли альтернативи постачанню дніпровської води, окрім масштабного викачування підземних вод.

У серпні 2018 року після викидів в атмосферу в районі заводу "Кримський титан" окупаційна влада зв'язалася з керівництвом Херсонської області і просила воду нібито для покриття кислотонакопичувача заводу. Українська влада перевірила версію про кислотонакопичувач і з'ясувала, що він не є джерелом викидів. Води Криму не дали.

У червні 2019 року експостпред президента України в АРК Борис Бабін заявив, що окупанти пропонували хабарі за відновлення водопостачання у Крим.

У вересні начальник управління Північно-Кримського каналу Сергій Шевченко говорив, що подавати воду з материкової України у Крим технічно неможливо.

Голова бюджетного комітету Верховної Ради, нардеп від "Слуги народу" Юрій Арістов повідомив журналістам програми "Схеми" ("Радіо Свобода"), яка вийшла в ефір 30 січня 2020 року, що українська влада розглядала ідею продавати воду у Крим. Представник президента України у Криму Антон Кориневич у відповідь заявив, що Україна не має наміру відновлювати подавання води у Крим до деокупації півострова.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що постачання прісної води з материкової частини України в окупований Крим можливі тільки в разі гуманітарної катастрофи на півострові.